2024/05/18

Apie darbą už dyką

Kiekvienas dirbantis žmogus tikisi už gaunamą atlyginimą ne tik susimokėti mokesčius, bet dar turėti atliekamą litą ir maistui, ir drabužiams, ir vaistams bei kitoms reikmėms.

Atlyginimai pastebimai sumažėjo visuose ūkio sektoriuose, o darbai šiais laikais, vaizdžiai tariant, nesimėto, todėl kai kurie žmonės, nenorėdami būti našta valstybei, patys ieško būdų, kaip susikurti darbo vietą. Viena iš galimybių – dirbti turint verslo liudijimą (VL).

Mokesčiams – liūto dalis

Periodinės spaudos platintojos verslo liudijimo kaina metams, be mokesčių „Sodrai“, privalomam sveikatos draudimui, yra 200 Lt. Kadangi moteris augina nepilnamečius vaikus, naudojasi lengvata, todėl VL kaina sumažėja ir lieka 96 litai. Kiekvieną mėnesį už VL reikia mokėti tik 8 Lt. Kol kas atrodo viskas labai gražiai – valstybė suteikia didelių lengvatų, tik dirbk ir norėk. Bet toks vaizdas tik iš pirmo žvilgsnio.

Be tų 8 litų, kiekvieną mėnesį reikia dar 180 Lt sumokėti „Sodrai“ ir 72 Lt už privalomąjį sveikatos draudimą. Viską sudėjus išeina nemenka suma, kurią dirbančioji turi sumokėti kiekvieną mėnesį – 260 Lt. Jeigu optimistai sakys, kad nieko tokio, pateikiame argumentą. Uždarbis per mėnesį svyruoja iki 350-440 Lt. Matematika labai paprasta: sumokėjus mokesčius, visą mėnesį belieka verstis tik iš 140-200 Lt. Be to, nereikia pamiršti, kad dirbantys su verslo liudijimais nuo nedarbo nedraudžiami. Reiškia, jeigu atsitiks taip, kad minėtoji moteris atsidurs darbo biržoje, bedarbio pašalpa jai nepriklausys.

Skaičiai – iškalbingi

Palyginus šiais ir praėjusiais metais per devynis mėnesius Kupiškio rajone išduotų verslo liudijimų duomenis, matyti, jog šiemet tų liudijimų išduota žymiai mažiau. Pernai per devynis mėnesius iš viso išduoti 868 VL, šiais metais – tik 369. Savaime aišku sumažėjo ir pajamos už verslo liudijimus. Šiemet surinkta 72 850 Lt mažiau negu per tą patį 2008-ųjų metų laikotarpį.

Pernai esamų statinių atstatymui ir remontui 261 gyventojas buvo įsigijęs verslo liudijimus, o šiais metais tai pačiai veiklai tik 65 gyventojai.

Kažin, ar tik krizė kalta, kad mūsų rajone smarkiai sumažėjo norinčiųjų dirbti su verslo liudijimais. Daugumai veiklos rūšių trumpiausias verslo liudijimo įsigijimo laikotarpis yra 1 mėnuo. Jeigu žmogus gavo darbo tik kelioms dienoms, jam paprasčiausiai neapsimoka pirkti VL visam mėnesiui – taip pamažu vėl grįžtama prie nelegalaus darbo.

Pasak Valstybinės mokesčių inspekcijos, dabar dienai ar kelioms dienoms galima įsigyti verslo liudijimus tik prekybos veiklai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video