2024/05/18

Užsimota neįgaliuosius uždaryti tarp keturių sienų

Kai parlamentarai pasiūlymą taupyti savo išlaidas nušvilpia tiesiog Seimo salėje, veržtis diržus lieka patiems skurdžiausiesiems. Šįkart eilė atėjo neįgaliesiems – negana to, kad jiems mažinamos neįgalumo pensijos, tikslinės kompensacijos priežiūrai ir slaugai, šalpos kompensacijos, lėšos kompensacinei technikai, dar nutarta atimti transporto išlaidų kompensacijas (per mėnesį – 32 litus) ir dviem metams sustabdyti vienkartinės 4 160 litų paramos skyrimą automobiliui įsigyti.

Nubalsavo mažuma

Spalio 20 d. 49 iš 139 Seimo narių balsavo dėl Transporto lengvatų įstatymo pakeitimų. Priimtas sprendimas dar kartą smogė neįgaliesiems – nutarta nuo kitų metų iš jų atimti kas mėnesį mokėtą kompensaciją už transporto išlaidas bei dvejiems metams nevaikštantiems asmenims sustabdyti vienkartinės pašalpos mokėjimą automobiliui įsigyti.

„Keista, kad įstatymo pataisas priėmė tik trečdalis Seimo narių, juk ir paprasčiausiuose mūsų sąjungos susirinkimuose nutarimai priimami, kai susirenka ne mažiau kaip pusė dalyvių. O čia tik saujelė žmonių balsavo. Kur tuomet kiti buvo – gal gėda buvo skriausti pačius skurdžiausius, o gal neturėjo laiko tokiems niekams“, – šalies taupymo programa piktinosi Kupiškio krašto žmonių su negalia sąjungos pirmininkė Palma Skrebienė.

Kupiškio rajone, pašnekovės duomenimis, yra apie 3000 neįgaliųjų. Jos vadovaujamoje organizacijoje šiuo metu yra per 260 tokių narių. Ir dalis jų noriai naudojasi transporto lengvatomis. Net ir tie 32 Lt per mėnesį, pasak pašnekovės, didelė parama: „Kitas už tuos pinigėlius dešimt litrų kuro įsipils ir vis kur nors išvažiuos. Juk automobilis neįgaliajam atstoja kojas, – šnekėjo P. Skrebienė. – Reikėtų tokių pataisų sumanytojus pačius pasodinti į vežimėlį, kad pajustų, ką tai reiškia. Gėda, kai pinigus atima iš paties neturtingiausio sluoksnio žmonių“.

P. Skrebienė tiki, kad apribojus transporto išlaidas neįgaliesiems, darbo padaugės ir jos sąjungai. Iki šiol gaudavusi 33 tūkst. litų organizacijos reikalams, dalį šių lėšų pirmininkė skirdavo sąjungos nariams vežioti.

„Kai reikia, tai ir vežu – vykstam ne tik į keliones, bet ir į gydymo, valdžios įstaigas. Prieš Vėlines kai kuriuos žmones vežiau į kituose rajonuose esančias kapines, padėjau papuošti jų artimųjų kapus. Transportas šiems žmonėms – būtinas“, – pabrėžė pirmininkė.

Automobilio nebepirks

Kupiškio krašto žmonių su negalia sąjungos narė Rasa Misienė jau gana seniai dalyvauja šios organizacijos veikloje. Aktyvi 29 metų moteris ne tik bendrauja su savo likimo broliais, bet ir yra bebaigianti magistrantūros studijas Kaune. Judėjimo negalią turinčiai kupiškėnei automobilis atstoja kojas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video