2024/05/05

Sunkmetis kapinėms suteikė kuklumo

Jau ne pirma savaitė mūsų miesto turguose tarp gatvės prekiautojų karaliauja artėjančių Vėlinių nuotaikos. Kelinti metai iš eilės pagrindinis šių švenčių akcentas išlieka baltos arba geltonos, gyvos chrizantemos. Šias gėles siūlančių prekiautojų netrūko ir šiemet, tačiau pirkėjai gėlių pirkti iš anksto neskubėjo ir laukė paskutinių dienų. Krizė – taip žmonių pasyvumą apibūdino „Kupiškėnų minčių“ sutikti prekybininkai ir neįprastai tuščias kapines artėjant Vėlinėms tvarkę kapinių prižiūrėtojai.

Taupumas puošia

Prieš kelerius metus buvusios mados artimųjų kapus apkrauti spalvingomis, dažnai dirbtinėmis gėlėmis bei akį rėžiančiais, įmantriais žibintais šiemet neliko nė kvapo. Dabar kapinėse įsivyravo lietuviškam charakteriui būdingi bruožai: santūrumas ir kuklumas. Tačiau tokius pasikeitimus greičiausiai lėmė ne žmonių supratingumas, o pinigines ištuštinęs sunkmetis.

Krizės gniaužtus itin pajuto lauko prekyba. Jau prieš gerą mėnesį miesto turgaus aikštėse bei gatvėse Vėlinių atributiką pradėję siūlyti pardavėjai pastebėjo, kad pirkėjai tik likus kelioms dienoms iki didžiųjų švenčių ėmė domėtis jų prekėmis. Be to, šiemet žmonės jau nebeperka gėlių ir žvakių glėbiais – vienas kapas dažniausiai puošiamas didesniu krūmu gyvų gėlių ir pora mažesnių žvakelių.

„Šiais metais, kaip niekad, kapinės atrodo labai gražiai, nes žmonės nebeapkrauna jų krūvomis gėlių ir žvakių“, – šiųmetiniais kapinių tvarkymo prieš Vėlines pokyčiais džiaugėsi prisistatyti nepanorusi Kupiškio turgaus prekiautoja.

Dirbtinių gėlių neperka

Tačiau šiai pardavėjai sunkmečio mados – ne į naudą. Dirbtinėmis gėlėmis puoštas eglišakių puokštes siūlanti moteris pokalbio su „Kupiškėnų mintimis“ dieną jų nepardavė nė vienos. Nors šių prekių kaina buvo nuo 6 iki 8 litų. Pigiau pardavinėti, pasak pašnekovės, jau nebegalima – nebeapsimokėtų.

Žymiai brangiau tokiomis puokštėmis (nuo 8 iki 15 litų) prekiavusi „Kupiškėnų turgaus“ pardavėja Rima Einorienė sakė paskutinę savaitę prieš Vėlines po truputį sulaukianti pirkėjų. Nors dabar populiaru kapą puošti gyvomis gėlėmis, pasak pašnekovės, reikėtų nepamiršti ir dirbtinių gėlių kompozicijos.

„Mano nuomone, per Vėlines ant kapo turi būti dvi puokštės gyvų gėlių, dvi žvakutės ir dirbtinių gėlių vainikas“, – sakė R. Einorienė.

Eglišakių ir netikrų gėlių puokštės itin praverčia šaltuoju metų laiku. Visų pamėgtos chrizantemos ištveria vidutiniškai temperatūrą iki 3 laipsnių šalčio. Nors šių gėlių augintoja Rita Juškienė prieš šventes turėjo pirkėjams pasiūlyti ir -7 laipsnių temperatūrą atlaikančių gėlių.

„Šiais metais perkamiausios baltos ir geltonos chrizantemos, jomis ir prekiaujame. Dar turime citrininės spalvos gėlių, jų taip pat nemažai jau pardavėme“, – apie savo prekybą Kupiškio turguje pasakojo moteris. R. Juškienė už kelmą rudeninių gėlių prašė nuo 3 iki 18 litų. Jos pirkėjai šiais metais rinkosi vidutiniškai 10 – 12 litų kainavusį chrizantemų kelmelį. Prekybą gėlėmis kupiškėnė pradėjo prieš dvi savaites, nes anksčiau, anot jos, tai daryti būtų buvę beprasmiška – žmonės Vėlinėms daugiausia ruošiasi likus kelioms dienoms iki jų. „Pirkėjai nebeperka daug gėlių – apsiriboja vienu, dviem kelmeliais ant kapo“, – sakė R. Juškienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video