2024/05/05

Konstitucijos egzaminas palauks

Šeštadienį trečią kartą visoje Lietuvoje buvo surengtas Konstitucijos egzaminas – visi norintys vienu metu galėjo pasitikrinti, kaip išmano pagrindinį, šalies gyvenimą reguliuojantį, dokumentą.

Egzaminas vyko savivaldybių salėse, pataisos įstaigose, tardymo izoliatoriuose bei internetu. Iš viso Konstitucijos egzamino testą laikė per 6 500 šalies piliečių, iš jų apie 5 000 internetu. Kiek mokinių savo žinias pasitikrino mokyklose, dar nėra duomenų.

Egzamino pirmajame ture atskirai rungėsi teisininkai ir ne teisininkai. Jeigu asmuo turi teisinį išsilavinimą arba yra teisės studijų studentas, jis egzamine dalyvavo teisininkų grupėje.

Ar internetu kupiškėnai laikė egzaminą, nėra duomenų, tačiau norintys tai padaryti Savivaldybėje ir neužsiregistravę iš anksto – šeštadienį rado užrakintas duris.

Savivaldybės administracijos vyr. specialistė Vida Mičiūdienė sakė: „Kadangi iki ketvirtadienio 17 valandos niekas neužsiregistravo, jog nori laikyti Konstitucijos egzaminą, tai mes supratome, kad niekas nenori dalyvauti“.

Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis teigė, jog šeštadienį Savivaldybės durys buvo užrakintos todėl, kad niekas iš anksto neužsiregistravo. „Mes skelbėme, kad norintys turi registruotis iš anksto, o tokių žmonių neatsirado„, – sakė Ž. Aukštikalnis.

Patikslinus, jog egzaminą galėjo laikyti nebūtinai iš anksto užsiregistravę, administracijos direktorius atsakė: „Čia ne parduotuvė, kad visą laiką būtų atviros durys. Vakar žiūrėjau „Panoramą“, tai mačiau, kad Vilniuje Katedros aikštėje dalino knygeles, gal ten galėjo dalyvauti norintys“…

Kiek šeštadienį prie Savivaldybės durų patrypčiojusių kupiškėnų grįžo namo, neskaičiavome, tačiau belaukiant, kol kas nors atidarys duris, teko pakalbėti su viena čia atskubėjusia garbaus amžiaus moteriške, kuri sakė, jog norėjo pasitikrinti savo žinias. „Uždaryta, tai uždaryta – dabar niekas nenori šeštadienį už dyką dirbti“, – dalijosi mintimis kupiškėnė.

Mums beliko pabendrauti tik su sargu, kuris sakė, jog iš pradžių lyg ir žadėjo ateiti vyr. specialistė V. Mičiūdienė, bet kažkodėl nepasirodė.

Matyt, nei rajono gyventojams, nei valstybės tarnautojams nelabai Konstitucija rūpi. Šiemet nebuvo iš ko imti pavyzdžio. Jeigu toks egzaminas vyktų rinkimų išvakarėse, ko gero, norinčiųjų atsirastų ne vienas politikas, o dabar – nėra reikalo vargintis, nes dar pora metelių laisvo laiko.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video