2024/04/27

Jaunimo savaitgaliai prie taurelės – vis dažnesni

Alkoholis, rūkymas ir kiti žalingi įpročiai tarp jaunimo – šio amžiaus rykštė. Ekonominė šalies situacija nuolat prastėja, o mūsų paaugliai vis dar prasimano pinigų brangstančioms cigaretėms. Be to, darosi itin madinga kiekvieną savaitgalį jaunimui švęsti prie alkoholiniais gėrimais nukrauto stalo.

Užkirsti kelią tokiam savęs žalojimui ieškoma daugybės būdų. Tačiau medikai, pedagogai ir psichologai savo pastangas prilygina kovai su vėjo malūnais.

Surengė stovyklą

Vienas iš būdų kovoti su žalingais įpročiais – prieš dvidešimt metų JAV atsiradęs projektas „Sniego gniūžtė“. Tai ilgalaikis jaunimo ir suaugusiųjų bendradarbiavimo procesas, nukreiptas į žalingų įpročių prevenciją. Jo esmė – apsaugoti jaunus žmones nuo alkoholizmo, tabako ir narkotikų pinklių.

Projektu ne per seniausiai susidomėta ir mūsų rajono mokyklose. „Sniego gniūžtės“ stovyklą, pavadinimu „Pasirinkimas“, šį savaitgalį rengia Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos mokytojas Saulius Vajega.

Jau nuo penktadienio jo vadovaujami mokiniai kartu su svečiais iš Pasvalio ir Pandėlio nakvos Kupiškio gimnazijoje ir bandys sau susikurti tokį laisvalaikį, kuris įdomus ir be žalingų įpročių.

„Mūsų stovykloje turėtų dalyvauti mokiniai, kurie yra susidūrę su žalingais įpročiais. Tačiau tokius prisikviesti nėra lengva, todėl didžioji dalis renginio dalyvių – aktyvūs jaunuoliai, kurie propaguoja sveiką gyvenseną. Kartu mes bendrausime žalingų įpročių prevencijos klausimais, klausysimės psichologo paskaitų, diskutuosime ir atlikinėsime konkrečias užduotis“, – apie renginį trumpai pasakojo organizatorius.

Anot jo, rengiama stovykla, kaip ir pats „Sniego gniūžtės“ projektas, labai svarbi kovojant su netinkamu mokinių elgesiu: „Šį projektą įgyvendiname antrus metus. Prieš tai buvo tik apmokymai, todėl mūsų vaikai labai laukė „Sniego gniūžtės“ stovyklos. Tokiu būdu mes stengiamės parodyti, kad laisvalaikį praleisti galima labai įdomiai. Be teorinių žinių, daug laiko skirsime įvairioms atrakcijoms: savo svečiams paruošėme spektaklį, žaidimų, mums koncertuos mokiniai iš Subačiaus“.

Problema didėja

Žalingų įpročių paplitimą bene labiausiai mato mokyklos darbuotojai.

Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos socialinė pedagogė Audronė Matuzevičienė teigia, jog kasmet ši problema tarp jaunimo tik didėja. Ypač, anot jos, nerimą kelią alkoholio vartojimas.

„Mūsų mokykloje 1 – 2 gimnazinėms klasėms yra skirta prevencinė programa. Klasės valandėlių metu aš kalbuosi su mokiniais apie žalingus įpročius, vyksta diskusijos, žiūrime vaizdo medžiagą, pildome anketas. Remdamasi šių susitikimų patirtimi galiu pasakyti, kad išgėrinėjimai tarp jaunimo tampa daug dažnesni ir reguliaresni. Jei anksčiau mokiniai prisipažindavo alkoholį vartodavę tik didesnių švenčių metu, tai dabar pastebima tendencija tokiu būdu švęsti kiekvieną savaitgalį. O tai jau tam tikra alkoholizmo forma“, – kalbėjo A. Matuzevičienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Rytis UŽUSIENIS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video