2024/05/18

Dvi kultūros darbuotojų nuomonės apie direktorių ir savo darbą

Praėjusią savaitę Kupiškio kultūros centre vyko rajono mero Jono Jaručio, mero pavaduotojo Aido Mikėno, Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo Rimanto Jociaus susitikimas su rajono kultūros darbuotojais.

Tokį susitikimą inicijavo netylantys skandalai dėl kultūros centro direktoriaus Rapolo Lukoševičiaus veiklos bei du kultūros darbuotojų raštai rajono merui. Viename iš jų kritikuojamas R. Lukoševičiaus, kaip įstaigos vadovo, darbas, o kitame teigiama, kad viskas gerai, jokių problemų nėra.

Apie padėtį iš pirmų lūpų

Pasak rajono mero Jono Jaručio, jau ne vieneri metai įstaigos vadovui R. Lukoševičiui buvo priekaištaujama dėl darbo kokybės, kai kurių darbuotojų, siūloma ieškoti galimybių gyventi taupiau, tačiau nebuvo sulaukta jokių teigiamų pokyčių.

„Kad jūsų kolektyve nėra susikalbėjimo, seniai žinau, tačiau čia atėjau sužinoti ne kelių, o jūsų visų nuomonės apie tai, kas vyksta, – sakė J. Jarutis. – Pirmąjį pareiškimą gavau pasirašytą dviejų kultūros darbuotojų, kurios rašė apie negeroves šioje įstaigoje. Tai nebuvo anoniminis laiškas, buvo nurodytos pavardės ir vardai. Po kiek laiko atėjo antrasis laiškas, kurio iniciatorius nežinomas, bet jį pasirašė daug kultūros darbuotojų. Šiame laiške teigiama, kad viskas gerai, jokių problemų nėra. Tai ar iš tiesų yra tik du maištaujantys, o kitiems gyventi gerai?“

Pasak mero, ne paslaptis, kad kai kurie darbuotojai giriasi, jog nieko nedirbdami, vos kelis kartus per metus atrakindami kultūros namus, gauna algą. Kita, akis badanti, problema – kolektyvų profesionalumo lygis. „Aš ne specialistas, bet girdžiu, kad „pievas“ dainuojate koncerto metu, o jeigu, neduok Dieve, pasiklausyti atvyksta specialistai, tai nėra, kur akių dėti, – sakė J. Jarutis. – Gal geriau ne kiekybė, o kokybė?“

Meras kalbėjo ne tik apie kolektyvų paruošimą, bet ir apie renginių kokybę. Rajone yra keli kultūros židiniai, kur tikrai vyksta kultūrinis gyvenimas, o kituose – renginiai dėl pliusiuko. Kaimuose organizuojamuose renginiuose dažnai būna taip, kad be valdžios atstovų ir pačių meno mėgėjų, salėje būna tik keli žiūrovai. „Ar reikia leisti didžiulius pinigus, kad patys sau pasišoktume, padainuotume?“ – retoriškai klausė meras.

Antrojo rašto detektyvas

J. Jarutis kelis kartus susirinkusiųjų klausė, tai kas gi galų gale yra antrojo laiško iniciatorius, ar tos kelios dešimtys jį pasirašiusiųjų žino, kas jame parašyta. Salė suošė nuo tvirtinimų, kad tikrai žino, už ką pasirašė. „Gerai, tada gal gali Sigitas Malinauskas pasakyti, kas tame laiške rašoma, nes jo parašas čia yra“, – egzaminavo meras.

S. Malinauskui pradėjus kalbėti apie sunkų kultūros darbuotojų darbą bei nepamiršus pridurti, kad jis dirba gerai, meras nutraukė pastarojo pasisakymą: „Dėkui, matau, kad neskaitei, nes nežinai, kas ten rašoma“.

Po kiek laiko R. Lukoševičius paaiškino, kad antrojo laiško tekstas buvo paskaitytas susirinkime dalyvavusiems darbuotojams ir pasiūlyta tiems, kas nori, pasirašyti.

Deja, matyt, ne visi girdėjo, kas rašoma, jeigu po juo savo parašą padėjo ir ponas V. Dičkus, nors jis lyg ir ne kultūros darbuotojas.

Pasak garsiajame susirinkime dalyvavusios Kultūros centro darbuotojos Juzefos Dyrienės, iš pradžių buvo perskaitytas V. Morkūnaitės ir A. Pustovaitienės parašytas raštas. Pasigirdo balsų, kad gal reikia keisti direktorių, nors per didelį šurmulį ne visi girdėjo, kas buvo skaitoma ir kalbama. Po šio laiško iš karto buvo perskaitytas R. Lukoševičių palaikantis laiškas. „Deja, sunku buvo suprasti, kas vyksta. Daugumą apėmė nevaldoma pykčio banga, nes kažkas pasakė, kad V. Morkūnaitė nori užimti direktoriaus vietą. Greičiau tai buvo ne susirinkimas, o atskirų choro balsų repeticija“, – išsakė savo pastebėjimus J. Dyrienė.

Į pokalbį įsiterpęs R. Lukoševičius sakė, jog „nė vieno neprašiau, kad už mane pasirašinėtų, tačiau tik pasiūliau, jeigu gali padėti savo parašą“.

Galų gale neiškentusi Vanda Samulionienė paaiškino, kokiu tikslu vyko tas pirmasis darbuotojų susirinkimas. Pasirodo, R. Lukoševičius liepė sukviesti kaimo klubinių įstaigų darbuotojus, nes reikėjo pasitarti dėl artėjančios rudens mugės-parodos. Žadėta, kad meninę programą parodys meno mėgėjų kolektyvai. Tada pati V. Samulionienė buvo apkaltinta, kad sukvietė darbuotojus, jog šie padėtų parašus už vieną pusę, o vėliau gavo pylos ir nuo kitos pusės už tai, kad pakvietė direktorių.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video