2024/05/18

Per gerą širdį gali negauti kompensacijos

Rajono Savivaldybės Socialinės paramos skyrius nuo spalio 10 d. jau priima gyventojų prašymus šildymo kompensacijoms gauti. Kartu su prašymu gyventojai privalo pateikti ir tam tikrus dokumentus apie savo veiklos pobūdį, turimą turtą, turto vertę, gaunamas pajamas, deklaruotus būste asmenis ir kt. Tokia pat tvarka yra ir norint gauti kompensaciją už šaltą ar karštą vandenį. Išsamiau apie šią tvarką informuoja Socialinės paramos skyrius, informacijos galima rasti internete. Tačiau gyventojams kaskart vis iškyla įvairių netikėtų kliūčių, užkertančių kelią pasinaudoti šia paramos forma.

Vargas dėl žiguliuko ir moskvičiuko

Kupiškėnas Petras Drilingas buvo labai nustebęs, kai iš jo Socialinės paramos skyriaus vyresnysis specialistas Saulius Kareiva nepriėmė prašymo kompensacijai už šildymą gauti. Anot vyriškio, ne tik jam taip nutiko, bet ir jo buto bendraturtei Vidai Petrušauskienei. Esą jiedu neturi teisės gauti kompensacijos, kadangi iš valstybės įmonės „Regitra“ gauti duomenys byloja apie jų turimus automobilius. P. Drilingo vardu yra registruotas automobilis „Moskvič“ ir „Audi 100“, o V. Petrušauskienės – automobilis „Žiguli“.

„Turiu 23 m. audinę, o moskvičiuko seniai nebeturiu. Dar kolūkiniais metais jis buvo perleistas kitiems savininkams. V. Petrušauskienė trisdešimties metų žiguliuko irgi daug metų nebeturinti. Gal jau seniai tas automobilis perlydytas į metalo laužą. Kai dėl audinės, tai retas kuris pensininkas šiuo metu neturi šiokio tokio automobilio, įsigyto prieš pensiją. Aš jį pirkau prieš 15 m. Šiuo metu jo vertė tikrai ne tūkstantinė. Tai kodėl negaliu pretenduoti į kompensaciją?„ – klausė vyriškis. Pasiteiravus, ar neketina tų realiai neegzistuojančių transporto priemonių išregistruoti, P. Drilingas atsakė, jog abu su V. Petrušauskiene artimiausiu metu bandys taip padaryti, tik baiminasi, ar pavyks, nes nebeturi jokių jų dokumentų. Taip pasielgti pataręs ir S. Kareiva.

Meluoti – nėra prasmės

S. Kareiva, paklaustas apie šį atvejį, patvirtino, kad P. Drilingo ir V. Petrušauskienės situacija jam žinoma. Abiem patarta išregistruoti automobilius, kurių realiai nebeturi, pateikti turimo automobilio techninį pasą ir jokių kliūčių gauti kompensacijai nebeliks. Jos gali būti mokamos ir už du ankstesnius mėnesius. Pasak specialisto, P. Drilingas porą metų kažkodėl melavo, neužpildydavo grafos, kurioje reikia nurodyti turimą automobilį. Juk audinę, kaip aiškėja, turi jau nebe pirmus metus. Šiuo metu Socialinės paramos skyrius gali pasinaudoti „Regitros“ duomenų baze ir greitai patikrinti, ar turi pretendentas į kompensacijas kokią nors transporto priemonę ar ne. Tad meluoti šiuo atveju tikrai nėra prasmės. Specialistas pabrėžė, jog yra ne vienas atvejis, kai pretendentų vardu registruotos transporto priemonės tampa kliūtimi gauti kompensaciją ar socialinę pašalpą. Antai viena kupiškėnė pensininkė negavo šios paramos vien dėl to, kad jos vardu giminaitis buvo įregistravęs labai brangų automobilį.

S. Kareiva priminė, kad teisė į kompensaciją priklauso ir nuo kito turto (žemės, būsto) vertės dydžio.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video