2024/05/18

Šildymo sezonas – malonumas ir rūpestis

Prasidėjus šildymo sezonui atsiranda naujų sąlygų ir priežasčių gaisrams kilti. Kaip to išvengti, kalbamės su Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio viršininku Raimondu Kurkuliu. Jis gyventojams nori priminti svarbiausias priešgaisrinės saugos taisykles bei patarti, kaip saugiai elgtis šildymo sezono metu.

Kūrenant krosnis

Turbūt visiems žinomas pagrindinis reikalavimas – kai kūrenasi krosnis, židinys ar dega dujinė viryklė, turite neišeiti iš namų, nepatikėti jų priežiūros mažamečiams vaikams. Neretai itin skaudžios nelaimės įvyksta būtent tada, kai vaikai paliekami namuose vieni.

Pastatuose, kuriuose yra įrengtos krosnys, prieš intensyvų kūrenimą būtina jas techniškai sutvarkyti bei išvalyti dūmtraukius. Palėpėse ir kitose gaisro atžvilgiu pavojingose patalpose dūmtraukiai ir sienos su dūmų kanalais turi būti išbalinti. Gaisrai namuose, šildomuose krosnimis, kyla, kai jos yra perkaitinamos, atsiranda plyšių kaminų, židinių sienelėse, pro kurias gali prasiveržti ugnis, taip pat kai prakurui naudojami degalai bei kiti greitai užsiliepsnojantys skysčiai.

Gaisrai namuose, pasak R. Kurkulio, kyla ne tik dėl netvarkingų krosnių ir dūmtraukių. Dažnai pasitaiko, kad prie krosnių pakurų ant grindų nėra pritvirtintos skardos. Iš neprižiūrimos tokios krosnies iškritusios žarijos ar kibirkštys gali bet kada sukelti gaisrą. Negalima malkų ir kitų degių medžiagų džiovinti bei laikyti ant krosnių arba arti jų, palikti atvirų pakuros durelių.

Kūrenant krosnis ypač pavojingos yra smalkės. Jos bespalvės ir bekvapės, todėl jomis galima lengvai apsinuodyti. R. Kurkulis pataria iškūrenus krosnį per anksti neužstumti sklendės. Ją galima visiškai uždaryti tik įsitikinus, kad ugnis jau baigė rusenti. Apsinuodijimas smalkėmis gali baigtis netgi mirtimi. Pirmieji apsinuodijimo požymiai – lengvas apsvaigimas, mieguistumas, netenkama sąmonės. Apsvaigusį nuo smalkių žmogų būtina išvesti į gryną orą ir nedelsiant kviesti medikus, o prismilkusias patalpas gerai išvėdinti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita ŽUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video