2024/05/18

Ūkininkai Baltrūnai talkininkavo mokslininkui

Praėjusios savaitės antradienio popietę Šimonių seniūnijos Mieliūnų kaimo gyventojų Laimutės ir Laimučio Baltrūnų valdoje lankėsi per dvidešimt rajono pieno gamintojų. Pretekstas buvo vietoje padiskutuoti apie jų fermoje vykdytą projektą tikslu gerinti gyvulių mitybą ir jų produkcijos kokybę, mažinti pašarų sąnaudas, tausoti karvių sveikatą.

Didino bandą, ilgino tvartą

Visiems smalsu buvo iš šeimininkų išgirsti ir apskritai apie jų ūkininkavimą. Baltrūnai pasakojo, jog dirba 400 hektarų žemės ir pastaruoju metu turėdami 94 melžiamas karves, o iš viso per 130 galvijų, yra pasiskirstę net padalinius. Pieno ūkio reikalai labiausiai ponios Laimutės akiratyje. Šeimininkė sakė, jog prieš dvyliką metų įregistruodami ūkį buvo apsisprendę turėti iki 30 karvių bandą, tačiau dabar jų laikoma triskart daugiau. Tvartas statytas irgi etapais, iš dalies esą ir gerai, kad taip klostėsi fermos plėtimas, nes nereikėjo imti didesnės paskolos.

Baltrūnai pabrėžė, jog vertina garbaus amžiaus žmonių patarimus aklai nelįsti į bankininkų kišenę.

Modernizuoja ūkį

su ES parama

Šiemet įgyvendinamas pieno ūkio modernizavimo projektas – Baltrūnų ūkyje trečias, kuriam finansavimas gaunamas iš Europos Sąjungos fondo paramos kaimo plėtrai. Tai ne milijonai, tačiau ir kelių šimtų tūkstančių litų investicija nemaža paspirtis.

Baltrūnai – vietiniai žmonės, Laimutė sakė, jog geresnės mokytojos, kaip prižiūrėti gyvulius, už savo mamą nežinanti. Išvykos vadovas LŽŪ konsultavimo tarnybos Kupiškio biuro konsultantas gyvulininkystei Vaclovas Girdvainis pagyrė šeimininkus už išbetonuotą aikštelę prie tvarto pašarams laikinai sukrauti. Apskritai, jo tvirtinimu, eksperimentų konkursus laimi aukštos darbo kultūros, naujovėmis besidomintieji ūkininkai ir nebuvo atvejo, kad jie neįgytų savo verslui labai naudingų žinių.

Naujovės populiarinamos

Seminaras Kupiškyje, Žemės ūkio skyriaus salėje, ir lauko diena Baltrūnų ūkyje buvo renginiai žemdirbių kvalifikacijai kelti, mokslo naujovėms populiarinti. Visa tai susiję su projekto „Apsaugotų riebalų įtaka melžiamų karvių sveikatai, produktyvumui ir pieno kokybės rodikliams“.

Seminarą vedė VšĮ Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos gyvulininkystės specialistas dr. Edmundas Paulauskas. Mokslininkas papasakojo, jog pastarasis bandymas Baltrūnų ūkyje – ne vienintelis Lietuvoje. Tikslu mokslo naujoves tikrinti gamyboje ir operatyviau diegti pasiteisinusias technologijas tapatūs bandymai atlikti Radviliškio, Šilutės, Marijampolės, Joniškio rajonų ūkiuose. Pasak mokslininko, jų rezultatai panašūs ir produkto nauda akivaizdi.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video