2024/05/18

Tarybos nariai dažnai „šaudo tuščiais šoviniais“, o realių galimybių neišnaudoja

Paskutiniame Savivaldybės tarybos posėdyje ne vienas politikas reiškė įvairiausias pretenzijas Savivaldybės kontrolierei Vilmai Mažeikienei. Kartais atrodydavo, kad tokios pretenzijos gali būti pateikiamos kam tik nori, bet tik ne kontrolieriaus institucijai, tačiau Tarybos nariai atkakliai tvirtino, kad ši tarnyba prastai atlieka pareigas.

Apie tai po posėdžio ir pasikalbėjome su V. Mažeikiene.

Ar Jūs priimate posėdyje pareikštus priekaištus, kurių dauguma buvo dėl lėšų panaudojimo Savivaldybės transportui ir jo nuomai?

Būtų keista, kad aš sutikčiau su tais išsakytais priekaištais. Posėdyje buvo teikiama išvada dėl 2008 metų biudžeto įvykdymo ataskaitos. Tai yra rinkinys, kurį sudaro net šešiolika ataskaitų. Kontrolierius atliko auditą vertindamas, ar tos ataskaitos yra sudarytos vadovaujantis teisės aktais ir ar atitinka duomenis, kuriuos pateikė pavaldžios institucijos – visos Savivaldybės įstaigos.

Tie priekaištai, kurie buvo išsakyti politikų, visiškai neturi nieko bendro su ta atskaitomybe, kuri jau buvo patvirtinta gegužės mėnesį, kai buvo atliktas 2008 metų biudžeto ataskaitos auditas.

Tikriausiai daugelis politikų norėtų, kad Savivaldybės kontrolė būtų kažkas panašaus į užsakymų stalą ar į teisėsaugos instituciją.

Matyt, Tarybos nariai dar prisimena tuos laikus, kai kontrolierius buvo politinio pasitikėjimo tarnautojas. Jiems derėtų priminti, kad įstojus į Europos Sąjungą nuo 2004 metų išorės audito funkcija tiek valstybės, tiek savivaldybės biudžetui pasikeitė. Šiuo metu tiek Valstybės kontrolė, tiek savivaldybių kontrolieriai dirba pagal patvirtintą metinį planą.

Kas jį sudaro ir tvirtina?

Kontrolieriaus metinį planą ir jo tvirtinimą atlieka Tarybos nariai per kontrolės komitetą. Plano projektą parengia kontrolierius ir pateikia kontrolės komitetui. Šiame komitete privalo būti visų Savivaldybės taryboje esančių partijų atstovai. Tokiu būdu šiame komitete išklausomos visų partijų nuomonės ir padaromos korekcijos. Tai yra demokratiška, nes išreiškiami visų partijų lūkesčiai.

Šių metų plano projekte aš buvau įrašiusi auditą kultūros centre. Kontrolės komitetas pritarė, kad būtinai ten reikia atlikti auditą dėl visų ūkinių, finansinių sandėrių teisėtumo. Šis auditas buvo suplanuotas šių metų lapkričio mėnesį. Tačiau susiklostė tokia situacija, kad Valstybės kontrolė persiuntė nagrinėti rajono Tarybos Tėvynės sąjungos frakcijos nusiųstą prašymą dėl transporto išlaidų Savivaldybėje.

Gavus tokį pavedimą ir padidėjus darbų apimčiai, atsirado rizika, kad Savivaldybės kontrolierius gali neatlikti plane numatytų auditų. Tada aš kreipiausi į kontrolės komitetą, kuris ir priėmė nutarimą, kad reikia atlikti transporto išlaidų auditą ir atidėti auditą kultūros centre 2010 metams.

Jūs dar nepradėjote domėtis išlaidomis transportui, o jau gavote velnių nuo Tarybos narių būtent už tai, kas turi būti atlikta ateityje. Kaip tai būtų galima vertinti?

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video