2024/05/17

Nedarbo lygis mūsų rajone buvo stabtelėjęs

Mūsų rajone nedarbo lygis liepos mėnesį šoktelėjo nuo 11,7 iki 12,1 procento. Rugsėjo 1-ąją jis siekė irgi 12,1 procento, tačiau pralenkė respublikos vidurkį. Kol kas bedarbystė trauktis neketina, ir požymių, kad ji mažėtų, nėra.

Nedarbas auga

Rugsėjo 1 dieną darbo biržoje buvo registruota 1 640 bedarbių, kurie sudarė 12,1 procento darbingo amžiaus rajono gyventojų. Šiuo metu darbo ieško daugiau vyrų negu moterų, jų bedarbių gretose yra 966.

Iš visų darbo biržoje registruotų, 429 bedarbiai rugpjūčio pabaigoje turėjo teisę į nedarbo draudimo išmoką. Vidutinis išmokos dydis buvo 626 Lt. Finansiniai sunkumai, kol kas neatsiliepė nedarbo draudimo išmokų mokėjimui. Už liepos mėnesį išmokas gavo visi, kam jos priklausė, o už rugpjūtį jos dar bus tik pradedamos mokėti, nes nuo rugsėjo 1 iki 8 dienos yra renkami ir apdorojami praėjusio mėnesio duomenys.

Šiuo metu UAB “Ochoco Lumber„ paskelbta bankroto byla ir atleidžiama 19 darbuotojų.

Pastebėta, kad pastaruoju laiku daugėja sutarčių terminuotam darbui, – darbdaviai nėra užtikrinti dėl savo ateities, todėl į darbą priima žmones tik tam tikram laikotarpiui.

„Kai mūsų rajone buvo normali ekonominė situacija, vyrams įsidarbinti irgi buvo lengviau, – sakė L. Vaitiekūnienė. – Moterims darbo pasiūla yra daug mažesnė, nes daugiausia reikia tik siuvėjų ir pardavėjų“.

Nuo nedarbo neapdrausti

Gyventojai, dirbę su verslo liudijimais, yra neapdrausti nuo nedarbo. Pensijai minėtas laikotarpis įskaitomas, o nedarbo draudimo išmokai – ne. Pasak darbo biržos direktorės pavaduotojos Laimos Vaitiekūnienės, registracijos darbo biržoje datai turi būti ne mažesnis kaip 18 mėnesių darbo stažas.

Absolventų antplūdis darbo biržoje būna liepos mėnesį, ne išimtis ir šiais metais. Darbo biržoje užsiregistravo 51 absolventas. Tai reiškia, kad jauni žmonės, baigę mokslus, taip ir nerado galimybės įsidarbinti, ir pirmąją aplankyta įstaiga tapo ne darbovietė, o darbo birža.

Užsienyje dirbusių, ir sugrįžusių į Lietuvą bei čia užsiregistravusių darbo biržoje šiuo metu yra tik vienas asmuo. Nedarbo išmoka tokiems žmonėms priklauso tik tada, jeigu jie iš savo darbovietės užsienyje pristato taip vadinamą 301 formą, kurioje nurodomas darbo laikotarpis užsienyje. Darbo laikotarpis užsienyje yra užskaitomas tik tada, kai žmogus teisę į nedarbo išmoką įgyja Lietuvoje. Tai reiškia, kad iki išvykimo dirbti užsienyje žmogus dirbo Lietuvoje, tačiau buvo atleistas, ar iš darbo išėjo savo noru. Nedarbo išmoką asmuo gali gauti ir toje šalyje kur dirba, tik turi būti prisiregistravęs tos šalies užimtumo tarnyboje.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video