2024/05/17

Rebusus dėl žemės deklaravimo narplioja policija

Policijos suvestinėse pasirodę pranešimai apie UAB „Žemės vystymo fondas“ pateiktus pareiškimus dėl neteisėto žemės deklaravimo paskatino pasidomėti, ar yra galimybė pašaliniams asmenims deklaruoti svetimą žemę ir už ją gauti išmokas.

Tampa problema

Kaip teigė UAB „Žemės vystymo fondo“ žemės valdymo projektų vadovas Vidas Petkevičius, jų bendrovė, valdanti daugiau kaip 14 tūkstančių hektarų žemės visoje Lietuvoje, šiais metais susidūrė su vis labiau plintančiu atveju, kai žemės plotus deklaruoja tretieji asmenys.

„Mes žemės dirbimu ir deklaravimu neužsiimame, ją tik nuomojame„, – teigė V. Petkevičius. “Sulaukėme išsinuomojusių žemės sklypus žmonių priekaištų dėl trečiųjų asmenų deklaruojamos jų žemės, todėl nuomotojai net pradėjo nutraukinėti su mumis sutartis. Taip atsitiko todėl, kad įsigaliojus naujai tvarkai, deklaruojant žemę, nebereikia sklypo valdymo dokumentų. Jeigu tą žemės sklypą deklaruojant „nesusikerta“ dokumentai, išmokas gali gauti pašaliniai asmenys“, – sakė pašnekovas.

Pasak V. Petkevičiaus, seniau tokių nuomininkų nusiskundimų buvo nedaug, o šiemet tai tampa jau globalia problema, todėl nutarta kreiptis į policiją dėl galimų sukčiavimo atvejų. Kas tie tretieji asmenys, deklaravę jų valdomus žemės plotus, pati bendrovė informacijos gauti negali.

Reikia dokumentų

VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro generalinio direktoriaus pavaduotoja Birutė Martuzevičiūtė patvirtino, kad deklaruojant žemę, jos nuosavybės ar nuomos dokumentų nereikia, tačiau kilus nesklandumams, ar radus dvigubas deklaracijas, Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) žemės nuosavybę prašo įrodyti dokumentais.

„Jeigu žmogus nori sužinoti, kas jo žemės sklypą jau deklaravo, turi žinoti žemės bloko indentifikacijos numerį“, – sakė B. Martuzevičiūtė.

Pasak Kupiškio žemės ūkio skyriaus vyr. specialistės Danutės Juškevičienės, atvejų, kad dėl trečiųjų asmenų deklaruotos žemės pas juos kreiptųsi mūsų rajono gyventojai, nebuvo.

„Pas mus žmonės dėl svetimų deklaracijų nesikreipė. Mes iš NMA gauname sąrašus, ir dvigubas deklaravimas matyti iš karto, – sakė D. Juškevičienė. – Kartais pasitaiko braižymo ar matininkų klaidų, bet tai tik kelių arų paklaida, o ne ištisi hektarai“.

Žemės ūkio specialistės nuomone, tokie sukčiavimo atvejai yra negalimi, todėl priežasčių reikia ieškoti kažkur kitur…

Kupiškio policijos komisariato viršininko pavaduotojas Linas Dovydėnas sakė, kad tokio pobūdžio pareiškimai dėl galimai neteisėto žemės deklaravimo yra pirmi. Kol kas vyksta ikiteisminis tyrimas, kurio metu ir paaiškės, ar tai buvo sukčiavimas, ar paprasčiausia kompiuterinė klaida.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video