2024/05/17

Už maišą obuolių – tik riestainio skylė

Ruduo sodus papuošė obuoliais, kurie sodininkams šiais metais kelia ne džiaugsmą, o greičiau galvos skausmą, nes parduoti šias sodo gėrybes už gerą kainą šiemet nepavyks.

Nereikalingi obuoliai

„Turime nemažą sodą, o šiais metais, lyg tyčia, užderėjo geras obuolių derlius, – pasakojo ponia Jaroslava iš „Pyragių“ sodo bendrijos. – Lūžta obelų šakos nuo vaisių, o jie niekam nereikalingi. Pamenu, prieš dvejus metus reikėjo naktimis saugoti, kad svetimi obuolių neišvogtų, o dabar ir už dyka niekas neimtų“.

Jai pritarė ir kiti sodininkai, nes už dabar siūlomą obuolių supirkimo kainą toliau gyvenantiems neatsiperka net transporto išlaidos. „Pasityčiojimas iš žmonių, daugiau nieko, – kalbėjo pasipiktinę žmonės. – Parduotuvėse niekur nerasi sulčių ar uogienės už tokią kainą. Kodėl ten nėra jokio kainų kritimo, juk jeigu superka po penkis centus, tai ir paruoštos produkcijos kaina turi kristi“.

Kainos bus dar mažesnės

Mūsų rajone obuolius superka panevėžiečio E. Balčiūno įmonė. Kalbintas įmonės savininkas sakė, kad žmonės nesupranta, jog yra ekonominis nuosmukis, ir tokių kainų, kokios buvo prieš dvejus metus, tikrai nesulauks.

„Obuolius superkame Biržų, Pasvalio, Panevėžio, Anykščių rajonuose. Yra žmonių, kurie atveža po 2-3 tonas, o yra tokių, kurie tik po maišą, – sakė E. Balčiūnas“.

Pasak įmonės savininko, kainų kilimo tikėtis neverta, nes jau dabar kaina nuo 6 centų už kilogramą smuktelėjo iki 5 centų. Tačiau ir tai dar nėra riba, nes kitur moka po 3-4 centus.

„Šiemet obuolių daug tik Šiaurės Lietuvoje, o Žemaitijoje jų derlius prastas, tačiau kol juos ten nuveži, pelnas ištirpsta kuro sąskaita, – sakė pašnekovas. – Tenka samdyti transportą, už kurio nuomą moku didelius pinigus, todėl pelno lieka tik minimumas. Iš pradžių net nuostolingai dirbome, tik dabar, prasidėjus rudeninių obuolių supirkimui, truputį reikalai pasitaisė“.

Šiuo metu obuolius superka tik Vilkaviškyje esanti UAB „Vaiskona“. Ten už juos mokama nuo 8 iki 13 centų, o UAB „Rivona“ filialas Rokiškyje ir AB „Anykščių vynas“ obuolių nesuperka. Pasak UAB „Vaiskona“ direktoriaus, supirkimo kainą lemia koncentruotų obuolių sulčių paklausa rinkoje, o ji šiuo metu nedidelė.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video