2024/05/17

Prezidentė nori matyti ir girdėti iš arčiau

Rugsėjo 2 dieną Kaune, istorinėje Prezidentūroje, įvyko Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės susitikimas su regioninės žiniasklaidos atstovais. Mūsų valstybės vadovei rūpėjo išgirsti, kaip sekasi rajonų sklaidos priemonėms išgyventi sunkmetį, kokią įtaką vietos laikraščiams padarė mokesčių pasikeitimai. Kalbėta apie atviresnio ir tiesesnio bendradarbiavimo su prezidentūra galimybes, apie pilietiškumo dvasią ir kiekvieno mūsų asmeninę atsakomybę.

Prezidentė, įėjusi į posėdžių salę, kuri pilnutėlė laukė renginio pradžios, pasisveikino su didžiule nuostaba ir nusivylimu išvydusi ant stalelio išrikiuotus didžiųjų televizijos kanalų mikrofonus ir kameras. Kiek „pasarmatinusi“ nacionalinės žiniasklaidos atstovus, nes šį kartą dalykiniam pokalbiui kvietusi tik rajoninių ir regioninių laikraščių atstovus, diskusijai toną davė Prezidentė . “ Jūs esate arčiausiai žmonių ir jų problemų. Žmonės jumis pasitiki. Todėl apeliuoju į jūsų, kaip asmenybių, pilietiškumą ir profesionalumą, tikėdamasi kiekvieno asmeninės atsakomybės savo krašto žmonėms.

„Jūs jaučiat pagrindinį pulsą, kuris labai svarbus dirbant kartu, ir man aktualu žinoti, ką žmonės galvoja, jaučia. Taigi bendradarbiavimas su jumis yra mano vienas iš didžiausių prioritetų, ne vien todėl, kad jums suteikčiau daugiau galimybių gauti informaciją, bet pirmiausiai man pačiai per jūsų leidinius matyti, girdėti ir jausti, ką galvoja Lietuvos žmonės, kokios bėdos, kaip jos įsivaizduojamos kiekviename regione“ – kvietė bendram darbui ir konstruktyviam pokalbiui Valstybės vadovė.

Pasisakiusieji kolegos iš įvairiausių Lietuvos vietovių akcentavo padidėjusius mokesčius, kritikavo Spaudos ir radijo ir televizijos fondą, kuris skirstė Vyriausybės paramą daliniams PVM mokesčių nuostoliams dengti, taip kad pagrindinius pinigėlius susižėrė žiniasklaidos priemones valdančios verslo grupės. Prezidentė apie tai buvo labai gerai informuota, ir kaip visada lakoniškai, bet tvirtai pasakė, kad šitokia praktika tęstis negalės. „Kompensuoti padidėjusį PVM tarifą planuota per Spaudos rėmimo fondą. Tačiau jei ši sistema bus neefektyvi, Vyriausybė turės arba ją pertvarkyti, arba galvoti apie kitus PVM kompensavimo regioninei žiniasklaidai būdus“, – teigė Prezidentė D. Grybauskaitė.

Diskutuota apie žurnalisto misiją, apie tai misijai atlikti esamas sąlygas, kaip užtikrinti spaudos ir žodžio laisvę, kai vis daugiau politikų gviešiasi perpirkti finansiškai silpnesnius laikraščius. Plojimais susirinkusieji palydėjo Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos, kuriai priklauso ir „Kupiškėnų mintys“ , pirmininkės pavaduotojos, Klaipėdos rajono laikraščio „Banga“ vyr. redaktorės Vilijos Butkuvienės pasisakymą. Tuo kolegos pademonstravo, kad V.Butkuvienės paviešinti skauduliai yra tokie patys daugelyje redakcijų. Ypač aktualus lieka pašto paslaugos kainos klausimas. Jau dabar redakcijos atiduoda vos ne didesnę dalį pajamų už laikraščio pristatymą prenumeratoriui. Monopolisto valstybinio pašto apetitui ribų nėra. Išpūstas valdymo aparatas ir neefektyvus darbo planavimas didina šios įmonės nuostolius, o atsigriebti ir vėl ketinama iš laikraščių redakcijų.

Pokalbio, kuris užtruko apie pusantros valandos, metu palietėme ir Rinkimų įstatymo bei jo interpretavimo netobulumus, Visuomenės informavimo įstatymo pataisas ir kitus klausimus, kuriems nagrinėti Prezidentė „pardavė“ mūsų žinion visą patarėjų būrį. Sutarėme bendradarbiauti . “ Mūsų atsakomybė prieš savo žmones, prieš piliečius vienoda“, – sakė Prezidentė ir kvietė pradėti nuo savęs: pažvelgti, ar iš tiesų elgiamės taip, kaip deklaruojame.

Tą patį vakarą stebint tiek nacionalinio, tiek komercinių kanalų transliuojamas žinias, teko nustebti, kad iš nušviesto Prezidentės vizito Kaune‚ kaip tyčia „iškrito“ Jos susitikimas su regioninės žiniasklaidos atstovais…

——-
Autorius: Nomeda SIMĖNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video