2024/09/23

Jeigu žvėrys mokėtų skaityti – pasisaugotų

Gali pasklisti gandas, jog pagaliau ir šiuo metu leidžiama keršyti vilkams už jų daromus nuostolius avių, galvijų augintojams. „Tačiau tai būtų netiesa“, – sakė Medžiotojų ir žvejų draugijos rajono skyriaus pirmininkas Bronislovas Domža.

Medžiotojų būrelių vadovai supažindinti su LR aplinkos ministerijos raštu „Dėl leidimo medžioti vilkus genetiniams tyrimams“. Juos atlikus paaiškės, kiek pagrindo esama tvirtinti, jog naminius gyvūnus net kiemuose užpuldinėja ne tikrieji vilkai, o vilkų ir naminių šunų hibridai.

Vilkų populiacijos grynumui nustatyti Aplinkos ministerijos ir Vilniaus universiteto Ekologijos instituto sutartyje numatyta per laikotarpį nuo šio rugpjūčio 21 d. iki ateinančio gruodžio 1 d. leisti Kupiškio, Pasvalio, Rietavo ir Telšių savivaldybių teritorijose sumedžioti iš viso 5 vilkus ir tyrimams pateikti reikalingus mėginius.

Tokia auka mokslui iš Lietuvos miškuose įsigyvenusių vilkų, medžiotojų nuomone, – mažmožis.

Nors pastaraisiais metais ne tik kupiškiečių, bet ir kitų šalies vietovių gyventojų labai piktinamasi, jog įstatymas draudžia šaudyti vilkus, ir per jų kruvinąsias puotas rudenėjant, šie žvėrys išlieka tarp tausojamų.

Per praėjusios medžioklės sezoną Lietuvoje buvo leista iš viso nušauti 30 vilkų ir, pasak B. Domžos, šalies medžiotojai su ta užduotimi susidorojo per mėnesį. Praėjusią žiemą mūsų rajone buvo nukauti penki vilkai.

Laukinių žvėrių apskaitoje užfiksuota, jog Kupiškio rajono miškuose turi prieglobstį per penkiasdešimt vilkų, dar nežinoma, keliais žvėrimis bus leista sumažinti tą jų pulką. Tačiau naikintinų plėšrūnų yra visą laiką. Bene daugiausia šalyje yra prisiveisusių mangutų, net paskaičiuota, jog kiekvienas medžiotojas turėtų jų nušauti po tris. Vadinasi, rajone šių žvėrių turėtų sumažėti kone tūkstančiu. Būrelių vadovų dėmesys atkreiptas ir į tai, jog medžiotojai privalo sistemingai naikinti lapes, taip pat valkataujančius naminius šunis ir kates.

Jau žinoma, kokių ir kiek žvėrių mūsų rajono teritorijoje bus galima nukauti prasidėjus medžioklės su varovais sezonui. Pavyzdžiui, briedžių – septynis, tauriųjų elnių – 33, stirnų – 475. Apskaitos duomenimis, šių stambesnių žvėrių rajono teritorijos miškuose yra atitinkamai – 214, 387 ir 2628.

Šernams medžioti licencijų nereikia, šių žvėrių kasmet nušaunama per devynis šimtus.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video