2024/05/19

Mokslo metų pradžia sujaukia šeimos biudžetą

Nemokamo mokslo Lietuvoje kainą skaudžiausiai pajuntame artėjant rugsėjo pirmajai. Nors mokinį išleisti šiemet atsieina panašiai kaip pernai, sunkmečiu piniginę atverti darosi sunkiau. Prekiautojai taip pat pripažįsta, kad lengvabūdiški lentynų „šlavimai“ artėjant mokslo metų pradžiai jau praeityje.

Su šimtu litų neapsipirksi

Prekybininkai šiemet daug lankstesni mokyklinių prekių ieškantiems pirkėjams. Ypač akcijų negaili didieji prekybos centrai – paskutinėmis dienomis nuolaidos auga akyse. Ne vienas rūpestingesnis pirkėjas gailėjosi mokyklai savo atžalą ruošęs iš anksčiau, nes prieš pat rugsėjo pirmąją daug ką buvo galima įsigyti žymiai pigiau.

Ekspertų duomenimis, šiais metais gyventojai, kurių vaikai pradės lankyti mokyklą, už pirmoko „krepšelį“ mokės vidutiniškai 130 litų. Tai mažesnė suma nei buvo pernai, kai suruošti vaiką į pirmą klasę reikėjo mažiausiai 150 litų.

Tačiau „Kupiškėnų minčių“ pašnekinti tėveliai ir mokytojai vieningai teigė, kad su tokia suma išsiversti neįmanoma – vien pratybų sąsiuviniams tenka „pakloti“ apie 100 litų, o kur dar raštinės priemonės, rūbai ir kiti reikalingi daiktai.

Kanceliarinėmis prekėmis prekiaujančios parduotuvės „Pipiras“ pardavėja Aldona teigė, kad jų prekių kainos šiemet nėra didesnės nei pernai – kai kas netgi pigiau. Tačiau žmonės visko iš eilės negriebia – moteris tikina šiemet pastebinti taupesnį apsipirkinėjimą.

Nors kokybė, anot jo, visgi lieka svarbus argumentas įsigyjant reikalingą daiktą. Pinigų nepagailima dažno naudojimo prekėms: rašikliams, kuprinėms.

Parduotuvėje „Pipiras“, pasak pašnekovės, kanceliarinėms prekėms pirkėjai pakloja vidutiniškai apie 100 litų, perkant kuprinę ši suma išauga 30 – 40 litų. Pastaroji prekė, paprastai būna vienas didžiausių galvos skausmų mokinius apipirkinėjantiems tėvams: vaikai nori kuo gražesnės, o tėvams rūpi kokybė, kad daiktas būtų tvirtas, neplyštų ir padėtų formuoti tinkamą atžalos laikyseną.

Brangiausia – aprengti

Tokio konflikto su savo dukra neišvengė ir kupiškėnė Violeta Šabrinskienė. Moters dėmesio verta atrodė 130 litų prekybos centre kainavusi kuprinė, o jos atžalai gražesnė buvo už 26 litus. Motina nusileido, tačiau abejoja, ar ilgai tarnaus pigiai įsigytas daiktas.

Paklausta, kiek iš viso teko išleisti pinigų ruošiantis mokyklai, pašnekovė suskaičiavo, kad į pirmą klasę eisiančios dukros išleidimas jiems kainavo daugiau nei 500 litų. Kanceliarinėms priemonėms išleista per 100 litų. Didžioji dalis sumos teko sportinei aprangai ir naujiems rūbams.

„Manau, kad būtų geriau, jei mokyklose būtų uniforma – nereiktų tiek daug priežiūros ir naujų drabužių“, – svarstė pašnekovė. V. Šabrinskienė spėja, kad dar nemaža suma laukia perkant pratybų sąsiuvinius, tačiau juos pirks jau prasidėjus mokslo metams.

Visus mokyklos reikmenis kupiškėnė supirko vienu metu, todėl jos šeimos biudžetui tai ne mažas smūgis. Be to, šeima turi dar du vaikus: vienas eis į vienuoliktą klasę, kitas – jau studentas. Piniginę pakratyti tėveliai žada ir rugsėjo pirmosios šventei: ruošiasi pirkti gėlių ir surengti savo pirmokei kuklias vaišes.

Nesulaukė akcijų

1100 litų paskaičiavo jau išleidusi ir Kupiškio gyventoja Ramunė. Trečiokę dukrą ir gimnazistą sūnų ji apipirkinėjo jau nuo liepos mėnesio pradžios.

„Gal ir gerai darė tie, kurie sulaukė paskutinių dienų iki mokslo metų pradžios, kai parduotuvėse pasipylė akcijos – jie apsipirks žymiai pigiau. Tačiau aš esu toks žmogus – viską suplanuoju ir perku po truputį“, – sakė pašnekovė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video