2024/05/19

Atsargiai – greičio matuokliai veikia

Televizijoje pasirodžius reportažams, o respublikinėje spaudoje straipsniams apie tai, kad šalia kelių įrengti stacionarūs greičio matuokliai neveikia, vairuotojai į juos pradėjo mažiau reaguoti ir kaipmat patyrė naujų problemų.

Rajono policijos Viešosios tvarkos skyriaus vyresnysis specialistas Džeraldas Baliūnas pasakojo, kad iš tiesų būta pranešimų apie tai, kad neveikia kai kurie matuokliai Vilniuje. Tuo tarpu daugelis kitose Lietuvos vietose esančių matuoklių veikia puikiai. Žinoma, jie yra ir niokojami, ir vagiami.

Pasak Dž. Baliūno, Kupiškio rajone jau pakankamai seniai veikė vienas toks stacionarus greičio matavimo įrenginys prie kelio į Rokiškį. Kol kas jo veikla nesutrinka. Duomenys apie pažeidimus iš šio matuoklio tiesiogiai eina į Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybą, kuri pagal automobilio valstybinį numerį nustato jo šeimininką ir gyvenamąją vietą. Tada duomenys persiunčiami į atitinkamus policijos komisariatus.

Dž. Baliūnas sakė, kad šiuo metu rajono policija turi apie šešiasdešimt pranešimų apie pažeidimus, kuriuos padarė Kupiškio rajono gyventojai.

Kelyje Kupiškis-Rokiškis stacionarus greičio matuoklis yra užfiksavęs įvairių pažeidimų, dažniausiai greičio viršijimo. Nustatyta, kad greičiausiai čia važiavęs automobilis skriejo greičiau nei 150 kilometrų per valandą.

Dž. Baliūnas sakė, kad kartais matuoklio darytoje nuotraukoje matomas net vairuotojo veidas. Tais atvejais nekyla problemų įrodyti, kas vairavo automobilį.

Kartais savininkas tvirtina nevairavęs užfiksuoto automobilio. Dabar jau galioja tvarka, kad tokiu pasakojimu vairuotojas negali išvengti atsakomybės. Jeigu automobilio savininkas arba valdytojas nenurodo duomenų, kas konkretaus pažeidimo metu vairavo jo transporto priemonę, yra numatyta atsakomybė už transporto priemonės savininko ar valdytojo pareigų nevykdymą. Už tai pirmą kartą numatyta bauda nuo 300 iki 500 litų. Situacijai pasikartojus, automobilio savininkas arba valdytojas gali būti baudžiamas nuo 500 iki 700 litų bauda.

Dž. Baliūnas pasakojo, kad jau yra žmonių, kurie už tokį pažeidimą baudžiami net trečią kartą, bet vis niekaip nepasimoko.

Jau ir vienas matuoklis „pagaudavo“ pakankamai daug pažeidėjų, o visai neseniai atsirado dar vienas kelyje Daugpilis-Rokiškis-Panevėžys. Vadinasi, nuo šiol stacionarūs matuokliai veikia ir prieš Kupiškį, ir už jo.

Naujasis matuoklis pastatytas prie kelio į Byčius. Iš jo duomenų dar negauta. Paprastai pastačius matuoklius pirmieji duomenys ateina po gero mėnesio.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video