2024/04/18

Aštuonioliktojo gimtadienio dovanos

Kiekvienam jaunuoliui aštuonioliktasis gimtadienis ypatinga šventė, kuomet įgyjama daugiau savarankiškumo, privilegijų. Tad ir dovanos šiai progai išskirtinesnės. Pašnekovės pasakojo, kad 18-ojo gimtadienio dovanos ypatingos, nes tai – kelionės į užsienio šalis.

Nekantrus laukimas

Justinai Gaižutytei gimtadienio proga kelionę į Kretos salą padovanojo pusseserės, kurios apmokėjo lėktuvo bilietus, apgyvendinimą, jai teliko pasirūpinti tik lauktuvėmis ir papildomomis ekskursijomis. Apie savąją kelionę mergina pasakojo sužinojusi dar prieš pora mėnesių, tad nekantriai laukusi išvykos į didžiausią Graikijos salą Kretą, apie kurią prieš išvykdama plačiau pasiskaitė. Įdomia kultūra ir nuostabiais peizažais pasižyminčioje saloje Justina praleido savaitę, per kurią savo atmintyje dar ilgam sukaupė daug neišdildomų įspūdžių. Nepamirštamas pirmasis gyvenime skrydis lėktuvu.

Pažintinė kelionė ir puikus poilsis

Pašnekovė teigė, kad bene maksimaliai saulėtoje Kretos saloje galėjo lepintis ne tik saule, bet ir gerėtis uolėtais krantais, žaliuojančiais slėniais. Kelionės metu Justina užsisakė papildomas ekskursijas : „Folkloro vakaras“, „Atraskite Kretą“ ir „Kruizas į Santoriną“.

Justina pasakojo, kad vykstant į folkloro vakarą autobusu, pro langą grožėjosi nuostabiais kalnų vaizdais, alyvuogių giraitėmis. Šio vakaro metu stebėjo įspūdingą graikų liaudies šokių programą restorane, kalnų kaimelyje. Grojant gyvai muzikai, turistai buvo supažindinti su unikaliais, spalvingais tautiniais kostiumais, o vakaro šeimininkai pasižymėjo itin dideliu dėmesingumu savo svečiams. Sušoktas sirtakis buvo itin gyvybingas, kiekvienas norintis taip pat galėjo išmokti šį šokį.

Ekskursijoje „Atraskite Kretą“ Justina su giminaitėmis lankė toli nuo turistinių centrų esančias, žmogaus rankų nepaliestas salos vietoves. Susipažino su ten gyvenančių žmonių papročiais, gyvenimo būdu. Šios ekskursijos ryškus akcentas – pietūs vietinėje tavernoje, kitaip užeigėlėje, garsėjančioje puikia graikiška virtuve. Graikiški pietūs pasižymi didelėmis porcijomis, kurias nepratusiems netgi sunku įveikti, – džiaugsmingai dalijosi atsiminimais Justina.

Didžiausią įspūdį paliko kruizas į Santoriną, ir ne veltui, nes Santorinas viena garsiausių ir gražiausių pasaulio salų. Viduryje salos stūkso didžiulis ugnikalnis, dar labiau žavi balto ir pilko vulkaninio smėlio paplūdimiai. Salai grožio suteikia akinančiai balti vietinių gyventojų nameliai, pastatyti ant ugnikalnio skardžių.

Lauktuvės iš Kretos

Pagrindiniai suvenyrai, kurių iš šios šalies parsiveža turistai, yra alyvuogių aliejus, pats geriausias iš spaudžiamų Graikijoje, alyvuogių degtinė – raki. Fetos sūris Kretoje priskiriamas tradiciniams valgiams, pistacijos, apelsinai, kurių nepalyginsi su Lietuvoje prekybos centruose parduodamais.

Londone jautiesi laisvu žmogumi…

Monika Svetikaitė keliavo į Angliją, šią kelionę jai padovanojo teta. Dvi savaites Monika atostogavo sostinėje, Londone, kuriame stebėjosi itin tolerantiškais ir kompleksų nesuvaržytais žmonėmis. Atrodo, jog jiems nesvarbu, kaip jie atrodo, svarbu, kad būtų patogu, pasakojo Monika. Paminėjo, kad eidama Londono gatvėmis girdėjo kalbant ir lietuviškai, tik, nežinia, tai turistai ar tiesiog emigravę iš Lietuvos žmonės. Skrydis lėktuvu ryškus Monikos atsiminimuose, nes nusileisti teko naktiniame Londone, kuris atrodė stulbinančiai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Rūta URBONAVIČIŪTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video