2024/05/19

Škotams gera mūsų krašte

Elrick šeima ne šiaip sau atvykėliai turistai, atvažiavę paragauti cepelinų. Jų šeimos galva Collin mūsų krašte turi nuosavą firmą „Joris farms“, kuri verčiasi augalininkyste. Nutarėme pasiteirauti, kokios jų ūkio perspektyvos ir ką jie mano apie Lietuvą bei Kupiškio kraštą.

„Joris farms“ – škotų firma, Lietuvoje gyvuojanti jau 17 metų, įsikūrusi čia tais metais, kai mūsų šalis tapo nepriklausoma. Įmonę Lietuvoje įkurti sumanė Collin tėvas Bill, mat Lietuvoje vasaros klimatas yra tinkamas augti javams, kaip ir Škotijoje, nors vasarą ten drėgniau ir vėsiau.

Šiandien įmonė dirba žemę ne tik savoje šalyje, bet ir šimtus hektarų mūsų rajono Alizavos ir Skapiškio apylinkėse bei turi savo būstinę Kupiškyje.

Šiuo metu, kai pats javapjūtės įkarštis, pasidomėjome, kaip sekasi darbuotis. „Dabar nėra kada snausti – žemės plotai dideli, o dar greičiau dirbti paskatina orų prognozės, žadančios lietų, tai tenka plušti po 16 valandų per parą“, – paaiškino ūkininkas. Ir nors šitiek valandų Collin tenka dirbti, paklausus, kokia jo nuotaika, jis plačiai šypsodamasis atsako: „Labai gera!“ Šią frazę Collin ištaria taisyklingai, kaip tikras lietuvis. Be to, ši frazė – jo mėgstamiausia. Neveltui. Vyras visada gerai nusiteikęs, paslaugus, geranoriškas. Collin firma padeda Alizavos pagrindinei mokyklai: remia ją šventėse, skatina pirmūnus, išlygino mokyklos stadiono aikštelę. O tie, kas buvo mokyklos 90-mečio jubiliejuje, tikrai atsimena jo linksmą pasirodymą su škotišku sijonu kiltu.

Nors Elrick šeima Lietuvoje turi didelį ūkį, jie čia ilgai neužsibūna – juos galima išvysti tik pavasarį sėjos ir baigiantis vasarai javapjūtės metu. Tikroji šeimos gimtinė – mažas kaimelis Škotijoje New Deer.

Tačiau Lietuvą šeima myli nemažiau negu savo šalį. „Mums tikrai patinka Lietuva, ypač vasarą, nes čia šilta, o pas mus per vasarą pasitaiko tik keletas šiltesnių dienų“, – pasakoja Collin žmona Nikki. Kol Nikki mėgaujasi šiltu lietuvišku oru, keturmečiai dvynukai Luke ir Charlotte džiaugiasi galėdami važinėtis dviratuku, nes Škotijoje neleidžiama to daryti. O aštuonerių sūnus Jamie čia gali šiek tiek paįvairinti savo trumpas atostogas. „Škotijoje mokymosi sistema šiek tiek kitokia. Ten vaikai pradeda mokytis jau penkerių, o vasaros atostogų turi tik šešias savaites“, – paaiškino Jamie mama.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Vilė MIKNEVIČIŪTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video