2024/09/23

Sumažintas akcizas – „lašas“ naftos rinkoje

Sumažėjus dyzelino akcizui, degalinėse įsivyravo suirutė: pirkėjai laukia krintančių kainų, o pardavėjai su nerimu stebi pasaulinį naftos brangimą bei būgštauja dėl padidėsiančio pridėtinės vertės mokesčio. Todėl ekspertų prognozuotas 22 centais pigesnis kuras į degalines dar neskuba.

Kupiškio degalinėse dyzelino kainos paskutinėmis dienomis sustojo ties 3 litų 9 centų riba. Tačiau ar sulauksime dar pigesnio kuro – neaišku.

Mat kuro pardavėjai šią savaitę gyvena nežinomybėje ir nesiryžta prognozuoti netgi rytdienos kainų. Jų nerimą kursto ne sumažintas akcizas šalyje, bet nauji vėjai pasaulinėje naftos rinkoje.

Naftos produktų kaina, pasak UAB „Rubetum“ direktoriaus Viliaus Kasparavičiaus, keičiasi kas dieną ir prognozuojama, kad greitu laiku ji šoktels aukštyn. Todėl sumažintas akcizas dyzeliniam kurui, anot jo, gali pasiteisinti tik teoriškai. Jo naudą atsvers brangstanti nafta ir rudeniop žadamas didinti pridėtinės vertės mokestis.

Itin optimistiškų lūkesčių nepuoselėja ir UAB „Narjanta“ direktorius Bronislavas Domža. Jis taip pat skaičiuoja brangstantį produktų atsivežimą ir prognozuoto 22 centų pigimo degalinėse artimoje ateityje nesitiki.

„Kol kas sumažinto akcizo naudos nepajutome, priešingai – laukiame naftos produktų pabrangimo. 13-14 centų dyzelino kainos kritimas, manau, buvo daugiau parodomasis. Tačiau jau artimiausių dienų bėgyje kainos turėtų kilti bent 5 centais“, – kalbėjo B. Domža.

Tačiau vyriškis visiškai nenuleidžia rankų. Jis nori tikėti, kad sumažintas akcizas pataisys dabartinę situaciją ir į Lietuvos degalines sugrįš bent dalis vairuotojų.

Pastarąjį pusmetį, pasak pašnekovo, dyzelinį kurą čia pirko tik vietiniai gyventojai, kurie neturėjo galimybių pigesniu kuru apsirūpinti kaimyninėse valstybėse. Ypač pamėgtos buvo Lenkijos degalinės.

„Lietuvos vežėjai netgi didelius kuro bakus įsitaisė, kad galėtų užsienyje prisipilti pigesnio kuro. Aišku, jiems taip pat sunku konkuruoti dabartinėmis sąlygomis, todėl ir ieško pigesnių darbo sąnaudų. Ir dabar dar daugelis vairuotojų kurą pilsis Rusijoje“, – sakė direktorius.

Pašnekovo teigimu, Lietuvoje dyzelinas buvo beveik brangiausias visoje Europoje. Tačiau viliamasi, kad po atpiginto akcizo jo kainos bus konkurencingos nors tarp kaimyninių valstybių. Pašnekovą jau dabar džiugina kai kurių rajono įmonių rodomas dėmesys jo tiekiamam dyzelinui. Į derybas jau leidžiasi UAB „Gilotos“ vežėjai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Rytis UŽUSIENIS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video