2024/09/23

Lietus atsiliepė pasėlių kokybei

Bevažinėjant po Kupiškio rajoną, matyti gausybė javais, miežiais bei kviečiais apsėtų plotų. Pasėliai jau atrodo pakankamai subrendę, tačiau laukuose dar kol kas tik vieną kitą kombainą galima pamatyti. Šiemet pasėlių pjovimas gana smarkiai vėluoja. Dėl to kalti lietingi orai.

Kombainai vis dar stovi garažuose

Šepetoje gyvenantis ūkininkas Antanas Dobrovolskis prisiminė, jog anąmet grūdinės kultūros buvo pradėtos pjauti daug anksčiau. Nuo seno yra žinoma, liepos 26 diena – Šventos Onos ir rugiapjūtės pradžios šventė. Deja, nors ir nesmarkiai, bet dažnokai prapliumpantis lietus neleidžia ūkininkams pradėti taip laukiamų derliaus nuėmimo darbų. Tačiau apsukrus bei patyręs žemdirbys sugeba “apgauti„ orus ir nutaikius gražesnę dieną pradėti pjauti pasėlius.

Grūdai per drėgni

Štai, šepetiškis A. Dobrovolskis praeitos savaitės viduryje per dvi dienas nupjovė 41 hektarą žieminių miežių. Pasak jo, tai pašarinės kultūros, todėl jų kokybė ne tokia svarbi kaip rugių ar kviečių. Kiekvienos iš šių grūdinių kultūrų ūkininkas turi panašiai po 200 hektarų. Vyras jau norėtų savo aruodus užpildyti rugių bei kviečių grūdais, tačiau šie dar yra per drėgni, kad būtų galima pjauti, o ir šiaudams reikia laiko, kad išdžiūtų.

Neramina supirkimo kaina ir grūdų kokybė

Tačiau delsti taip pat negalima, nes gali nukentėti pasėlių kokybė. Dėl lietaus pertekliaus ir saulės trūkumo, A. Dobrovolskio manymu, grūdinių kultūrų kokybė bus prastesnė nei pernai.

Anot jo, jei gamta neiškrės pokšto ūkininkams ir rugpjūčio mėnuo bus be žymesnio lietaus, artimiausiomis dienomis pradės pjauti likusius pasėlių plotus.

Ūkininką taip pat neramina ir grūdinių kultūrų supirkimo kainos, mat jos žemesnės nei pernai dėl prastesnės grūdų kokybės.

Daug piktžolių

Skapiškyje ūkininkaujantis Jonas Pakalnis teigė, kad šiemet derliaus nuėmimas dėl prastų orų vėluoja daugiau nei savaitę. Ilgiau užtęsus derliaus kūlimą, grūdų sėklos gali sudygti ankštarose. Ūkininkas pastebėjo, jog kol kas taip nenutiko, tačiau laukuose yra išmirkusių ir iššalusių pasėlių plotų. Vietomis dėl lietaus grūdai (daugiausia rugiai) yra išguldyti, tačiau J. Pakalnis purškė nemažai chemikalų, todėl tokių plotų nėra itin daug, kiek galėjo būti jų nenaudojus.

Vyras dar tebekulia rapsus (jų turi 90 ha), o kviečius ketina pradėti pjauti jau trečiadienį, jei orai bus palankūs. Anot skapiškėno, rapse yra apie 25 procentus šiukšlių. Taip yra todėl, kad žiemą iššalo nemaži jų plotai, o tuščiose vietose ėmė dygti piktžolės. Kai bus baigti kulti visi pasėliai ir išvalytos šiukšlės, paaiškės tikroji grūdinių kultūrų kokybė.

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video