2024/09/23

Soliariumai – N-18 arba kaip „nusiperkame“ vėžį

Neseniai atlikto tyrimo duomenimis deginimasis soliariumuose po ultravioletinių spindulių lempomis skatina vėžinius susirgimus. Iki šio tyrimo nebuvo įrodyta, jog soliariumų žala žmogui tokia didžiulė. Ar po tokių išvadų sumažės norinčiųjų žiemą vasarą puikuotis įdegiu, ar soliariumų darbuotojai išsamiai informuoja savo klientus apie galimus pavojus sveikatai?

Šokiruojančios tyrimo išvados

Naujienų agentūra ELTA informavo, jog tyrimai parodė, kad rizika susirgti odos melanoma padidėja 75 procentais naudojant nenaujus dirbtinio įdegio prietaisus, pažymima agentūros ataskaitoje. Taigi soliariumai atsidūrė pirmojoje – pavojingiausioje – žmogui kenksmingų kancerogeninių veiksnių kategorijoje, prilygdami rūkymui, asbesto ir benzino garams.

Kupiškyje įsikūrusiame soliariume dirbanti Jurga Lukšienė teigė, jog žinanti apie tyrimo rezultatus ir pritarianti įstatymui, jog soliariumais būtų galima naudotis tik sulaukus aštuoniolikos metų. Ne visos jauno amžiaus merginos, nesaikingai besinaudojančios soliariumais, suvokia, jog už pinigus jos “nusiperka“ vėžį.

Pokyčiai laukia visų

Siekiant apsaugoti jaunąją kartą, Lietuvoje nuo spalio 1 dienos soliariumuose bus prašoma asmens dokumento, patvirtinančio, jog asmuo pilnametis. Sugriežtinti reikalavimai bus ir patiems soliariumų paslaugų tiekėjams.

J. Lukšienė tvirtino, kad finansiniu požiūriu šis įstatymas bent jau Kupiškyje veikiančiame soliariume nieko nepakeis. Anot darbuotojos, tarp klienčių čia retai pasitaiko nepilnamečių. Tiesa, moteris stebėjosi, jog kartais nepilnametės merginos atrodo žymiai vyresnės, todėl sunku vienareikšmiai spręsti. Kai įstatymas bus pradėtas įgyvendinti, tuomet ir soliariumų paslaugų teikėjai pajus didesnius ar mažesnius pokyčius.

Patarti gali, bet ne uždrausti

Kiekviename soliariume klientams matomose vietose yra išdėstytos taisyklės, kaip reikia jais naudotis ir kiek saikingai patariama degintis. J. Lukšienė pastebėjo, jog nedaug merginų perskaito šias taisykles, o juo labiau jų laikosi. Todėl darbuotojų pagalba yra būtina.

Pasak moters, jei mato, kad mergina ateina pirmą kartą, ji yra būtinai supažindinama su taisyklėmis bei soliariumų žala. Darbuotojas taip pat visuomet turi atsakyti į klientui rūpimus klausimus bei patarti. J. Lukšienė pabrėžė, kad, deja, gali tik patarti, bet ne uždrausti kaitintis soliariumuose pernelyg ilgai.

O tokių atvejų, kai jai norėjosi „atvesti į protą“ klientus, buvo ne vienas. Darbuotoja prisiminė vieną atvejį, nutikusį jos kolegei. Ką tik pakeitus senas lempas (tuomet ultravioletiniai spinduliai suintensyvėja), soliariumo lankytoja norėjo jame kaitintis net 20 minučių! Klientas visuomet teisus – vyraujantis posakis rinkoje. Tačiau tokie atvejai turėtų būti išimtys. Deja, soliariumo darbuotojai nepavyko pakeisti moters sprendimo. Tokiu atveju klientai turi čia pat pasirašyti, kad apie riziką buvo perspėti ir yra atsakingi už savo sprendimą. Taip ir buvo padaryta.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“.

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video