2024/03/28

Nekilnojamojo turto rinkoje – štilis

Nenumaldomai bliūkštantis nekilnojamojo turto “burbulas„ mūsų rajone tapo galvos skausmu ir pirkėjams, ir pardavėjams. Per du šios vasaros mėnesius Kupiškio mieste sudaromus pirkimo ar pardavimo sandorius galima suskaičiuoti ant pirštų. Kol kas vos juda nuoma, sklypų ar būsto pirkimas dažniausiai baigiasi žvalgybomis, jokių gyvybės ženklų neberodo sodybų ir komercinių patalpų pardavimas.

Kainos krito trečdaliu

Nuo pavasario Kupiškio rajone nekilnojamojo turto kainos, specialistų duomenimis, krito apie 30 procentų, o per metus atpigo pusiau.

Dabar 2 – 3 kambarių butas Karaštiečių mikrorajone vidutiniškai kainuoja iki 50 tūkst. litų, netoli miesto centro ši kaina aukštesnė.

Pavarčius skelbimus, už vieno kambario butą buvo prašoma 36 tūkst. litų, už dviejų kambarių – 36 -70 tūkst. litų, trijų – 30 – 85 tūkst. litų.

Namų kainos mieste svyruoja nuo 60 iki 70 tūkst. litų, o kaime – nuo 20 iki 60 tūkst. litų.

“Baigėsi laikai, kai žmonės griebė, kas pakliuvo. Prieš dvejus metus dviejų kambarių butas kainavo 90 tūkst. litų, o dabar į keturių kambarių butą ir už 50 tūkst.. litų niekas nežiūri„, – apie dabartinę nekilnojamojo turto situaciją kalbėjo UAB “Lituka ir ko„ Kupiškio skyriaus turto vertintojas Osvaldas Inčiūra.

Jo vadovaujamojo bendrovėje nuo vasaros pradžios nė vienas kupiškėnas nesikreipė įvertinti iš banko paskolos perkamo busto. Vyrui darbo davė tik ūkininkai, kuriems už anksčiau paimtas paskolas reikia įkeisti pingančius žemės sklypus.

“Judėjimo nekilnojamojo turto rinkoje beveik nebėra. Nors žmonės dar siūlo savo butus ar namus, paklausos jie neturi. Tačiau ne visada realios ir pardavėjų kainos„, – kalbėjo O.Inčiūra.

Pašnekovas pasakojo, kad jo praktikoje pasitaikė atvejis, kai L.Stuokos-Gucevičiaus aikštėje už 2 kambarių neremontuotą butą šeimininkai prašė 110 tūkst. litų. Toks pasiūlymas, pasak pašnekovė, nieko nesudomino: “Gerieji laikai baigėsi. Nekilnojamojo turto burbulas jau buvo perpūstas. Jei pažiūrėtume prieš dvejus metus buvusias kainas, kai ir už 10 tūkst. buvo galima įsigyti padorų butą, praeitais metais kainos šoko apie 700 procentų. Todėl ir sulaukėme staigaus kritimo žemyn„.

Tačiau, kiek būstai pigs vertintojas prognozuoti nedrįso. Jo nuomone, padėtis turėtų stabilizuotis – taip jau nutiko Vilniuje.

Gyventojai lūkuriuoja

Tačiau kainų kritimo vis dar laukia į nekilnojamojo turto agentūrą “NT Zona„ besikreipiantys pirkėjai. Pasak šios įmonės vadovės Vidos Slizapienės, pas juos žmonės užsuka apsižvalgyti, tačiau realių pirkimo sandorių nesiima.

“Kainos bliūkšta, tačiau pirkti būstą gyventojams vis dar brangoka. Šis procesas gali ir užtrukti, nes pardavėjams labai skaudu nuleisti kainą. Tačiau reikia suprasti, kad laikyti turtą, kai rinkoje tokia rizikinga situacija, nėra labai protinga„, – akcentavo pašnekovė.

Kai mieste kainos dar nėra visiems įkandamos, laimi miestelio pardavėjai. Pavyzdžiui, Noriūnuose butą galima nupirkti trečdaliu pigiau nei Kupiškyje. Šiuo metu čia butų kaina svyruoja nuo 2 iki 10 tūkst. litų. Subačiuje apsigyventi galima už 20 – 30 tūkst. litų.

“Dabar pirkėjams svarbiausias kriterijus – pinigai. Rinkdamiesi, jie ieško kuo mažesnio buto ir domisi, kokie jo išlaikymo mokesčiai„, – sakė agentūros direktorė.

Taupumo sumetimais mūsų mieste šiek tiek “atkuto„ būsto nuoma. Jaunos šeimos, mokiniai, studentai, V. Slizapienės tvirtinimu, jau ieškosi buto rudeniui. Nuomos kaina šiuo metu, neįskaitant mokesčių, yra nuo 100 iki 250 litų už mėnesį.

Taip pat žmones dar domina žemės sklypų kainos. Ieškoma didelių žemės ūkio paskirties bei žemaaukščių namų statybos paskirties sklypų.

Sodybų nebereikia

Nekilnojamojo turto rinkoje mirtina sodybų situacija. Jau praėjo laikai, kai buvo madinga turėti namą ir žemės lopinėlį kaime ar paežerėje, šiandien žmonės ne tik nebeieško tokio malonumo, bet ir stengiasi jo atsikratyti.

“Kas įsigijo sodybas, pamatė šio pirkinio trūkumus. Tolimas ir sudėtingas privažiavimas verčia žmones parduoti sodybas ar išmainyti jas į butą mieste„, – sakė V.Slizapenė.

Gražiai sutvarkytų, šalia vandens tvenkinių įsikūrusių sodybų kainos nelabai krenta. Žmonės nenori pigiai atiduoti išpuoselėto turto ir vis dar paprašo 100 tūkst. litų.

Gyvybės ženklų neberodo ir komercinių patalpų pardavimas. Ekonominės krizės prislėgti verslininkai ryžtasi nebent tik jas nuomoti. Šiuo metu toks pasirinkimas kainuoja 5 – 8 litus už kvadratinį metrą.

Butai su išperkamąja nuoma Vilnius.

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video