2024/05/04

SOS: traktorių vairuoja vaikai

“Kupiškėnų mintis„ pasiekė informacija, kad Gyvakarų kaime nepilnametis, norėdamas padėti tėvams atlikti žemės ūkio darbus, retkarčiais sėda prie transporto priemonės vairo.

Vairavo neturėdamas teisės

Nuvykus į Gyvakarus, kaimo gyventojai teigė niekuomet nepastebėję kelyje nepilnamečio, vairuojančio traktorių ar kitokią žemės ūkio techniką. Pasak kalbintų gyvakariečių, kaime dėl to yra ramu.

Apsilankėme tuose namuose, kur gyvena minėtasis nepilnametis. Vaikino mama L.P., paklausta, ar leidžianti savo sūnui M.P. dirbti traktoriumi, teigė, kad yra pasitaikę atvejų, kai jos penkiolikmetis sūnus laukuose trumpam pavaduoti savo tėčio turėjo sėsti prie žemės ūkio technikos vairo. Pasak moters, kaimuose yra gausybė vaikų, kurie tą daro ir nesuprantanti, kodėl kažkas apie tai informavo spaudą. L.P. pasipiktinusi atsisakė daugiau ką nors ta tema pasakyti.

Turėjo kreiptis ne į spaudą, o į policiją

Situaciją pakomentuoti paprašėme teisėtvarkos atstovo. Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kupiškio rajono policijos komisariato viešosios tvarkos skyriaus vyresnysis specialistas Džeraldas Baliūnas sakė, jog tokiu atveju pirmiausia reikėjo kreiptis ne į spaudą, o į policiją, kad ši atvyktų ir patikrintų, ar nepilnametis tikrai dirba su žemės ūkio technika, neturėdamas tam teisės. Kol nepagautas – ne vagis.

Specialistui nėra naujiena, kad kaime nepilnamečiai dažnai padeda tėvams ūkio darbuose, o jiems atlikti pasitelkiamos ir transporto priemonės. Tai žino ne vienas, tačiau neišdrįsta pranešti, nes mano, jog tai įprasta. Tokia nuomonė kardinaliai pasikeičia įvykus kokiam nors nelaimingam atsitikimui. Pasak Dž. Baliūno, nepilnametis, vairuodamas transporto priemonę, rizikuoja ne tik savo, bet ir aplinkinių gyvybe.

Baudos nesulaiko

Šiuo metu galiojantys įstatymai numato, jog pilnametis, sugautas be teisių vairuojant transporto priemonę, yra baudžiamas nuo 1000-1500 Lt arba areštu iki 30 parų. Tokioje pat situacijoje atsidūręs asmuo iki šešiolikos metų negali prisiimti atsakomybės, todėl jo tėvams yra skiriamas įspėjimas. Taip turėtų būti ir šiuo atveju, tačiau, anot Dž. Baliūno, pirmiausia turi būti įrodyta, jog M.P. tikrai vairavo transporto priemonę. Jei nepilnametis yra sulaukęs šešiolikos metų, tuomet jam skiriama pusė pilnametystės sulaukusiam asmeniui numatytos baudos. Pasak specialisto, per metus Kupiškio rajone yra sugaudama apie 10 nepilnamečių, vairuojančių žemės ūkio technikos priemonę. Šis skaičius realybės neatitinka, nes tokių nepilnamečių kur kas daugiau. Tėvai turi suprasti, kad šiuo atveju vaikų saugumas yra svarbiau nei atliktas darbas.

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video