2024/05/03

Naujas verslas rajone pasėjo įtarimus

Neseniai į dažno kupiškėno pašto dėžutę patekę reklaminiai lapeliai sukėlė tikrą intrigą. Mažytėje popieriaus skiautelėje siūlomos sveikatos ir socialinės priežiūros paslaugos neįgaliesiems bei senyvo amžiaus žmonėms. Paslaugos tiekėjai išsiuntinėtoje reklamoje prisistatė “Slaugos komanda„ ir paliko telefono numerį bei elektroninio pašto adresą. Tačiau klientų mūsų mieste šie verslininkai kol kas nerado.

Išsigando sukčių

Įtartina naujiena neaplenkė ir Kupiškio socialinių paslaugų centro. Į šią įstaigą nešini reklaminiais lapeliais kreipėsi Neįgaliųjų draugijos atstovai. Šie baiminosi, ar tik nebus tai naujas sukčių darbo metodas, ar į namus nesiveržia geradariais apsimetinėjantys plėšikai.

“Tokiu valstybei sunkiu metu mūsų žmonės iš tiesų labai bijo nepažįstamųjų. Jie net mūsų darbuotojų į atostogas nenori išleisti, kad į jų vietas neateitų nauji žmonės. Socialinių paslaugų rajono neįgaliesiems ir senyvo amžiaus gyventojams tikrai labai reikia, bet gautas lapelis pasitikėjimo nekelia„, – būgštavo Kupiškio rajono neįgaliųjų draugijos pirmininkė Bronė Kaleinikovienė.

Tokius pat lapelius gavę jos vadovaujamos organizacijos nariai, anot jos, griežtai atsisakė užsisakyti reklamuojamas paslaugas.

Ne kupiškėnų nosiai

Tačiau “Kupiškėnų mintims„ plačiau pasidomėjus “Slaugos komanda„, paaiškėjo, kad tai yra viešoji įstaiga, prieš du mėnesius įsikūrusi Kaune.

Jos vadovas Antanas Simončikas nusprendė lietuviams pasiūlyti privačias sveikatos ir socialinės priežiūros paslaugas. Toks verslas jau seniai žinomas ir populiarus Vakarų Europoje.

Kauniečio įkurta įmonė kol kas antroji Lietuvoje. Jos direktorius savo klientams siūlo transporto paslaugas bei darbuotojus, vykstančius į klientų namus dirbti visų prašomų priežiūros ir buities darbų.

Iš Kupiškio, pasak pašnekovo, užsakymų dar negauta. Tačiau mūsų miestui A. Simončikas galėtų pasiūlyti nebent kelionę specialiai neįgaliesiems įrengtu transportu. Už tokios kelionės kilometrą tektų kloti po 50 centų.

Tuo tarpu kitos priežiūros paslaugos, direktoriaus nuomone, mūsų rajone nebūtų paklausios. Mat už valandą, praleistą kliento namuose, jie ima 12 litų. Be to, tektų kompensuoti ir kelionės iš Kauno išlaidas.

Paklaustas, ar Kaune atsiranda žmonių, kuriems kišenės “nedrasko„ tokie paslaugų įkainiai, vyriškis teigė dėmesio sulaukiantis. Tačiau iki pelningo verslo jiems dar toli: “Švedijos ar Vokietijos situacija – dar ne mūsų nosiai. Vakaruose valdiškų socialinių paslaugų jau net nėra, ten tai – jau verslo dalis. O pas mus privačių paslaugų “nepramuši„ dar 5 – 7 metus, nors tai labai reikalinga ir profesionali pagalba mūsų gyventojams„.

Dešimteriopai brangiau

Išgirdusi tokius verslininko įkainius Kupiškio socialinių paslaugų centro direktorė Danuta Balkevičienė tik gūžčiojo pečiais. Kauniečio įkainiai nuo jos įstaigoje teikiamų paslaugų ženkliai skiriasi.

Pavyzdžiui, už specialiąsias – socialinės priežiūros (pagalbos į namus) paslaugas, atsižvelgiant į gaunamas pajamas, kupiškėnams tenka mokėti vidutiniškai nuo 1 iki 3,50 litų už valandą. O dienos socialinės globos paslaugos brangiausiai kainuotų apie 5 litus už valandą. Už pastarąją pagalbą mūsų rajone vidutiniškai per mėnesį tenka sumokėti nuo 255 iki 350 litų.

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video