2024/05/03

Vienur saulė švietė – kitur medžiai virto

Sekmadienio pavakarę mūsų rajoną siaubė audra: pliaupiantis lietus kelyje stabdė automobilius, baisus vėjas plėšė stogus ir vertė medžius. Krintančios šakos ne viename kaime nutraukė elektros laidus, apgadino lauke stovėjusias transporto priemones. Tačiau kai kurie šalies gyventojai nė lietaus lašelio nepajuto.

“Išguldyti„ medžiai

Pavakare per mūsų rajoną keliavusi audra baimės “įvarė„ Stračnių kaimo žmonėms. Čia pirmadienio rytą nuostolius skaičiavo ne vienas už galvos susiėmęs gyventojas.

Trys vyriškiai plikomis rankomis nuo žemės kilojo nukabusius elektros laidus ir skundėsi niekaip nesulaukę elektrikų pagalbos.

“To ir reikėjo tikėtis, juk virš laidų auga seni medžiai. Juos nukirsti vis ruošiamasi, tačiau niekas nieko taip ir nedaro. Taip kiekvienais metais po didesnio vėjo ir kenčia mūsų kaimas„, – nuogąstavo vyriškiai.

Pašnekovams labiausiai rūpėjo, ar atlygins draudimas krentančių medžių šakų apgadintą automobilį. Po audros jis buvo aplamdytas ir išdaužtas žibintas.

Tačiau didžiausi siaubiančio vėjo padariniai buvo matomi soduose, kurie skendėjo medžių šakų ir kamienų nuolaužose, bei pakelėse. Kelyje Subačiaus miestelio link kai kuriose vietose išguldytas kas antras medis.

Subačiaus seniūnas, apžiūrėjęs pagrindines seniūnijos centro gatves, “Kupiškėnų mintims„ teigė didelių problemų nematęs. O išvykas į tolimesnius seniūnijos kampelius valdininkas kol kas atidėjo, nes ribotas biudžetas verčia taupyti.

Apie Stračnius seniūnas buvo girdėjęs iš žmonių kalbų. Ten, anot jo, turėtų susitvarkyti patys žmonės, nes medžiai lūžo daugiausia gyventojų kiemuose.

Tarnybos nepanikuoja

Specialiosios tarnybos audros padarinių taip pat nelinkę per daug sureikšminti. Ugniagesiai vyko tik į du iškvietimus: Smėlinkos kaime (Subačiaus Seniūnija) bei Šnipeliškio kaime (Kupiškio seniūnija). Ten jiems teko nuo kelio nutraukti medžius, kurie trukdė eismui.

Darbo turėjo rajono elektrikai. AB “Rytų skirstomieji tinklai“ filialo Panevėžio elektros tinklų Kupiškio skyriaus viršininko Algirdo Baltrūno žiniomis, pirmadienio rytą juos pasiekė devyni pranešimai apie žemos įtampos gedimus. Jų likviduoti išvyko visos 5 tarnybos.

“Darbo buvo visai dienai. Apie nuostolius dar anksti kalbėti. Tačiau tikimės, kad jie nebus labai dideli„, – vylėsi pašnekovas.

Tikslesnių duomenų apie audros padarinius pirmadienį laukė ir Kupiškio miškų urėdija. Subačiaus gyventojai jau nuo ryto skalambijo, kad aplinkiniai miškai tiesiog išguldyti.

“Nereikia toli važiuoti, palėkit iki miško ir ten tokių vaizdų pamatysit…„, – “Kupiškėnų mintims„ sakė tie patys Stračnių gyventojai.

Tačiau Subačiaus girininkas Petras Petkūnas tvirtino, kad miškams sekmadienio audra – ne pati baisiausia – virto pavieniai medžiai.

Praėjusios audros žalą pajuto ne visi Lietuvos gyventojai. Viesulingi šuorai labiausiai palietė Vilnių, Panevėžį, Druskininkus, Mažeikius, Tauragę. Čia virsdami medžiai nutraukė elektros laidus, aplamdė automobilius. Liūtis užtvindė Kauną.

Didesnių nuostolių sulaukta Vilniaus, Kelmės, Širvintų, Šilalės, Klaipėdos ir Alytaus rajonuose. Čia nuo žaibo iškrovos kilo gaisrai – degė ūkiniai bei negyvenamieji pastatai.

Pasvalio r. po audros 2 žmonės žuvo.

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video