2024/05/04

Kupiškio urėdija auditoriams – “netoli idealo„

Kupiškio miškų urėdijai – įtemptos dienos. Praėjusią savaitę ą savaitę ją krėtė auditas.

Valstybinės įstaigos veiklą tyrė tarptautinės audito organizacijos SGS atstovai Lenkijoje Wladzimierz Jankowski ir Krysztof Wypij. Tačiau itin baimintis šeimininkams neverta – auditoriai mūsų rajono miškotvarkos sistemoje rado tik menkus trukumus ir, atsižvelgdami į tarptautinius standartus, urėdiją laiko beveik idealia.


Audito specialistų vizito kupiškėnai sulaukia jau antri metai iš eilės. Pasak VĮ Kupiškio miškų urėdijos urėdo pavaduotojo Tomo Pūko, šiemet svečius atgynė pernykštės patikros rezultatai. Auditoriai tikrina, kaip taisomi praėjusiais metais rasti trūkumai.

“Norėdami gauti savo veiklos sertifikatą 2008 metais, privalėjome pereiti pagrindinį auditą. Tuomet urėdija tikrinta pagal plačius tarptautinius standartus. Šiemet vykdomas kontrolinis auditas, kurio metu bus peržvelgta tik ketvirtadalis visų punktų. Tos klaidos nėra itin didelės. Jei jos būtų esminės, iš viso nebūtume gavę sertifikato. Tačiau tai buvo menki trūkumai, kuriuos sutvarkėme ir šio audito metu jaučiamės pakankamai tvirtai „, – apie auditą pasakojo T.Pūkas.

Po pernykštės patikros Kupiškio urėdijoje rasti trūkumai pagal šešis punktus. Atsižvelgdami į juos, tarptautinės audito grupės nariai didžiausią dėmesį skyrė visuomenės informavimui. Mat praėjusiais metai mūsų miškininkai gavo pastabą, kad rajone per mažai skleidžiama informacija apie urėdijos veiklą, netikslūs retų ir nykstančių rūšių žemėlapiai.

“Urėdijų tikslas turėtų būti, kad paprasti žmonės suprastų pagrindinius miško ūkio principus: ekonominį, socialinį ir ekologinį. Taip pat privaloma nuosekliai skiepyti meilę miškui„, – pabrėžė auditorius K. Wypij.

Paklaustas, kokia situacija mūsų rajono miškuose, pašnekovas tvirtai atsakyti negalėjo. Anot jo, kategoriškai atsakyti į šį klausimą neįmanoma, nes miškininkystė itin kintantis procesas : “Jei randame kokių minusų, viską atperka apsilankymas miške. Kai pamatome čia dirbančius žmones, dokumentinės problemos nebeatrodo tokios didelės„.

Iš Lenkijos atvykę auditoriai dar tikrins šešiolika mūsų šalies urėdijų. Jose auditoriai ne tik analizuoja dokumentus, bet ir tikrina konkrečias girininkijas bei žmonių veiklą jose.

W. Jankowski prisipažino mielai lankąs mūsų šalies miškus, nes Baltijos šalys jam pačios egzotiškiausios ir įdomiausios valstybės. Čia, anot jo, galima rasti itin archaiškų kultūros detalių.

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video