2024/05/12

Dujų vartotojų parašai iškeliavo į Generalinę prokuratūrą

Nuo praėjusių metų gruodžio mėnesio Kupiškio dujų vartotojams už dujas reikia mokėti papildomą šešių litų mokestį.

Žmonės bandė ieškoti teisybės arba bent jau informacijos, kodėl toks mokestis atsirado, bet juos tenkinančio atsakymo taip ir neišgirdo. Tada vartotojai pradėjo rinkti parašus, kurie šią savaitę jau turėjo būti išsiųsti į Generalinę prokuratūrą. Parašų pavyko surinkti apie du šimtus.

Žmonėms, kurie sunkmečiu skaičiuoja kiekvieną litą, kilo įtarimas, kad AB „Suskystintos dujos“, tiekianti dujas Kupiškio ir Noriūnų gyventojams, paprasčiausiai kylančias verslo problemas nori užversti ant dujų vartotojų pečių.

„Suskystintų dujų“ Kupiškio padalinio, vadinamo „Kupiškio dujų ūkis“ darbuotojos mums irgi detaliai negalėjo paaiškinti, kodėl atsirado toks mokestis. Jos tiesiog sakė, kad praėjusių metų gruodžio mėnesį iš vadovybės Vilniuje gavo raštą, kuriuo buvo nurodyta įvesti tą šešių litų papildomą mokestį.

Atsiųstame rašte yra rašoma, kad bendrovė, eksploatuodama grupinius rezervuarinius įrenginius patiria nuolatines sąnaudas, kurios nepriklauso nuo to, kokį dujų kiekį vartotojas suvartoja. Jei vartotojas moka tik už suskystintas dujas, o kartais jų net nevartoja, tai bendrovė negauna jokių pajamų, nors patiria nuolatines veiklos sąnaudas. Vienanaris tarifas, anksčiau taikytas vartotojams, turėjo daug neigiamų veiksnių. Dalis vartotojų piktybiškai nedeklaruodavo skaitiklių rodmenų, siekdami išvengti mokėjimų. Tokiu būdu vyko kryžminis vartotojų grupės subsidijavimas, kai dalis vartotojų mokėdavo ir už tuos, kurie dujų nevartodavo, vartodavo nedaug arba nedeklaruodavo, kad vartoja.

Štai todėl ir buvo sugalvota, kad nuo gruodžio menėsio visi vartototojai, perkantys dujas iš grupinių rezervuarinių įrenginių, turi mokėti pagal dvinarį tarifą. Tai yra reikia mokėti pastovią kainos dalį per mėnesį ir kintamą kainos dalį už kiekvieną suvartotą suskystintų dujų metrą. Tie šeši litai ir yra tas pastovus mokestis.

Toks paaiškinimas Kupiškyje gyvenantiems dujų vartotojams neatrodo priimtinas. Juk dabar žmonės taupo dujas, vasarą stengdamiesi net negyventi namuose. Pagal naują tvarką bet koks taupymas iš esmės tampa beprasmis. Gali dujų visai nevartoti, bet dujininkams vis teik privalai mokėti.

Gyventojai, nutarę, kad papildomas mokestis, kuris buvo įvestas su jais nesitarus, yra savotiška reketo forma, todėl ir kreipėsi į prokuratūrą, kad ši išsiaiškintų, ar pardavėjo sprendimas padidinti paslaugos kainą pirkėjui yra teisėtas.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video