2024/05/12

Turgaus prekybai – naujas valdžios „apynasris“

Per naktį gimstančių įstatymų strėlės pakrypo į turgininkų pusę – be alinančios prekybos šiems varguoliams teks pakelti ir popierizmo naštą. Mat nuo liepos pirmosios visuose šalies turguose itin sugriežtinta mėsos ir kai kurių daržovių prekybos tvarka. Nuo šiol reikalaujama pateikti šių prekių kilmės ir įsigijimo dokumentus. Taip tikimasi atskirti lietuvišką žemės ūkio produkciją nuo atvežtinės.

Nauja tvarka – ne visiems

“Kupiškėnų turguje„ jau seniai šalia žemės ūkio prekių kainų rašoma ir jų kilmės šalis. Tačiau nuo šio mėnesio to nebeužtenka – dabar kiekvieną dieną, išsidėlioję savo prekes, pardavėjai privalo užpildyti tam tikrus registracijos žurnalus. Juose žymima produkcijos kilmė ir parduotas lietuviškų bei užsienietiškų prekių kiekis.

“Birželio 30 dieną Kupiškio turgaus atstovams surengėme seminarą dėl naujų Žemės ūkio ministerijos įsakymo pakeitimų. Higienos reikalavimai turgininkams nepasikeitė – jų pagriežtinti nebelabai ir įmanoma, tačiau keitėsi pačios darbo taisyklės. Įvesta privaloma siūlomų prekių registracija žurnaluose bei įvežtinės ir lietuviškos produkcijos pardavimo apskaita„, – naujieną turgaus darbuotojams pristatė Kupiškio rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. specialistė inspektorė Aldona Stukienė.

Tokia tvarka, pasak pašnekovės, nėra taikoma visiems prekybininkams – popierizmu apsikraus tik mėsos produktais ir kai kuriomis daržovėmis bei vaisiais (obuoliais, braškėmis, bulvėmis, pomidorais ir agurkais) prekiaujantys pardavėjai. Registracijos žurnalų pildyti nereikia ir ūkinininkams – jų produkcijos kilmę liudija deklaruotas ūkis.

Daugiau skaidrumo

Mėsos ir jos produktų registracija turguose jau vyko ir anksčiau. Tuo tarpu daržovės ir braškės, kalbintos inspektorės teigimu, buvo mažiau kontroliuojamos. Todėl itin dažnai, siūlydami užsienietišką bulvę ar braškę, prekybininkai galėdavo prisidengti lietuviška jos kilme.

“Naujuoju įstatymu, matyt, bandoma sukontroliuoti įvežtinę produkciją, ypač lenkiškąją. Ne kartą ir pačiai teko nusivilti, kai parduotuvėje iš lietuviškos įmonės pirkau neva lietuvišką maisto produktą, kurio tikroji kilmė mažo dydžio raidelėmis slėpėsi etiketėje„, – nuogąstavo A.Stukienė.

Turgininkų priekaištų pašnekovė neišvengė. Tačiau moteris primena, kad turgavietėje pagal verslo liudijimą dirbančių pardavėjų veikla prilygsta mažai parduotuvei, todėl ir reikalavimai jiems turėtų būti tokie patys: “Prekybininkų tokios taisyklės, aišku, nenudžiugino, tačiau jų pirkėjai, kaip ir parduotuvėje, privalo gauti visą informaciją apie prekės kilmę, kokybę bei kainą„.

Paklausta, kodėl ne visoms prekėms reikalinga griežta registracija, inspektorė tiksliai pasakyti negalėjo – anot jos, galbūt tai susiję su jų plačia prekyba bei importu iš Lenkijos.

Gaišta laiką

Ne itin palankiai naujas darbo taisykles priėmė “Kupiškėnų turgaus„ darbuotojai. Daržovėmis ir vaisiais prekiaujančios moterys piktinosi popierizmo našta ir gaišinamu laiku.

“Turgaus žmogus, iš vakaro apsirūpinęs prekėmis, penktą ryto keliasi ir susiveža jas į darbo vietą. Čia reikia viską susidėlioti, susitvarkyti…Negana to, dar reikia pildyti kažkokius žurnalus. Suskaičiuokite, kiek valandų mums tenka dirbti. Nejaugi neužtenka sąskaitų, kuriose tiksliai nurodyta, kur gavome produktą„, – piktinosi pagal verslo liudijimą daržovėmis ir vaisiais prekiavusi Rima Einorienė.

Moteris skundėsi, kad įstatymų pakeitimai tiesiog dusina ir taip sunkiai judantį jos verslą. Be to, pašnekovės įsitikinimu, tokia tvarka neišgelbės turgaus nuo lenkiškos produkcijos. Anot jos, kas norės, tas ras būdų “prakišti„ savo prekę.

Be to, pašnekovės manymu, tai – didmiesčių problema, mat į Kupiškį prekės daugiausia vežamos iš lietuviško kaimo.

“Tvarką reikėtų pradėti nuo ūkinininkų, kurie nenori išduoti mums savo produkcijos sąskaitų. Taip ir kyla neaiškumų, iš kur gauname daržoves ar vaisius. Apskritai tai visas šis popierizmas jau kelia juoką – net ir krapų iš savo daržo nebeparduosi, nedeklaravusi savo sodo„, – kolegę papildė pardavėja Daiva Matiukienė.

Pažeidimai gatvėje

Pardavėjoms pritarė ir “Kupiškėnų turgaus„ administratorė Sandra Strolytė. Jos pečius po pertvarkos taip pat užgulė krūvos popierių. Už turgavietę atsakingai darbuotojai teks kiekvieną dieną po darbo tikrinti pardavėjų įteiktus registracijos žurnalus ir juos dar kartą perrašinėti.

Kalbinta moteris tokių naujovių naudos nesuvokia ir pataria žemės ūkio produktų kilmės ir kokybės kontrolę pradėti nuo gatvės. Čia uogomis ir daržovėmis prekiaujantys žmonės neturi jokių prekybai reikalingų dokumentų. Prieš tokius uždarbiautojus bejėgiai ir patys higienistai, neturintys teisės jų patikrinti.

Tačiau turgininkų Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba iš akių paleisti nežada. Jau nuo birželio mėnesio inspektoriai kiekvieną dieną tikrino turguje prekiaujančius asmenis.

Dar prieš įsigaliojant naujajai tvarkai norėta išsiaiškinti, kokia situacija Kupiškio turguose. 80 litų bauda buvo nubausta vienintelė moteris, be jokių dokumentų prekiavusi braškėmis.

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video