2024/05/12

Aistros dėl posėdžių protokolavimo

„Kupiškėnų mintys“ praėjusį mėnesį rašė apie nesusipratimą, kai po Savivaldybės tarybos Kultūros, švietimo, sporto ir teisėsaugos komiteto posėdžio pirmininkas pamatė visai kitokį protokolą, kuriame nebuvo rašoma apie tai, kas vyko posėdžio metu.

Minėtame susirinkime buvo pakeista komiteto pirmininkė, be to, nariai balsavo, kad būtų atidėtas klausimo dėl Garbės piliečių vardų suteikimo trims asmenims svarstymas. Deja, viso to nebuvo protokole, kurį prieš Savivaldybės tarybos posėdį gavo naujasis minėto komiteto pirmininkas Dangirdas Mikšys.


Kol politikas aiškinosi, kaip atsitiko, kad protokolas neatitiko komiteto posėdžio realijų, pasidomėjome, kaip iš viso protokoluojami tokie susirininkimai ir kas tai privalo atlikti.

Vyksta paskutinę minutę

Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis pasakojo, kad yra paskirti žmonės, kurie yra atsakingi už protokolavimą.

Kai kuriuose komitetuose, ypač tuose, kur dažniau kyla ginčai, nuolat sėdi žmogus ir protokoluoja. Jei susirinkimas vyksta darbo metu, dar tą pačią dieną būna „iškepamas“ projektas ir pateikiamas pirmininkui, kuris patikrina, jeigu reikia, ką nors papildo ar patikslina. Tada pasirašo ir pirmininkas, ir sekretorius. Pasak direktoriaus, yra komitetų, kurie posėdžius protokoluoja ir vėliau, bet ten problemų dėl to nekyla.

Kalbėdamas apie konkretų atvejį, direktorius pasakojo, kad tada, kai baigėsi komiteto posėdis, darbo laikas ir Savivaldybėje buvo jau pasibaigęs. Sekretorė surašė protokolo projektą jau po darbo ir pateikė pirmininkaujančiam kitą dieną, tai yra prieš Tarybos posėdį. Šviežiai iškeptas pirmininkaujantis nežinojo tvarkos, kad jam reikia patikrinti ir tik po to pasirašyti.

Matyt, komiteto posėdžius reikėtų rengti ne paskutinę minutę, o bent šiek tiek anksčiau. Tada ir tokių nesusipratimų neįvyktų. Direktoriaus nuomone, šiuo konkrečiu atveju nebuvo tiesiog fizinių galimybių pirmininkaujančiam protokolo projektą pateikti anksčiau nei tai buvo padaryta.

Tokia tvarka – tikriausia netvarka

Tuo tarpu D. Mikšys kategoriškai pareiškė, kad tokia protokolavimo tvarka, be jokių išlygų, yra bloga. Jo nuomone, turėtų būti griežtas protokolavimo aprašas, kuriame būtų aiškiai išdėstyta, kas protokoluoja, kada projektas yra tikrinamas, ir kada turi pasirodyti galutinis variantas. Dabar protokolas ar jo projektas, kaip ten jį bevadintum, buvo pateiktas likus penkioms minutėms iki Tarybos posėdžio. Kada ten begalima jį nagrinėti ir taisyti.

Beje, politiko tvirtinimu, sekretorė Daiva Kuzmickaja, pateikusi tą dokumentą, apie jokias korekcijas net nekalbėjo, o tiesiog paprašė pasirašyti.

Dėl tokių veiksmų D. Mikšiui ir kilo mintis apie sąmokslo teoriją. Mat komitete buvo priimtas sprendimas atidėti svarbaus klausimo svarstymą. Šį kartą jis buvo atidėtas ir be komiteto sprendimo, bet kitą kartą situacija gali būti ir kitokia.

D. Mikšiui keistai atrodo ir tai, kad kai kurių komitetų posėdžiuose iš viso nėra sekretoriaujančio žmogaus. Pavyzdžiui, dažname svarbaus Kontrolės komiteto posėdyje nėra sekretorės. D. Mikšiui paklausus komiteto pirmininko Jono Blaževičiaus, kodėl nesilaikoma elementarios tvarkos, šis atsakęs, kad jis pats po posėdžio kažką surašys.

Atrodo, pasidarė norma, kad pirmininkaujantis ir sekretoriaujantis yra tas pats žmogus, o taip būti jokiu būdu neturėtų.

Politiko nuomone, protokolavimo problemas reikėtų aptarti Savivaldybės taryboje. Kitu atveju, panašūs nesusikalbėjimai kartosis ir ateityje.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video