2024/05/13

Virš Stirniškių piliakalnio vilnijo „Tautiška giesmė“ ir į dangų kilo vilties žibintai

Kupiškėnai aktyviai buvo įsijungę į liepos 5 d., Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos išvakarėse, rengtą akciją „Apjuoskime pasaulį „Tautiška giesme“. Giedoti Lietuvos himno ir taip paminėti Lietuvos tūkstantmetį žmonės būrėsi kaimuose ir miesteliuose, neaplenkė Kupiškio bei Stirniškio piliakalnių.

Stirniškių piliakalnis buvo viena iš oficialiai skelbtų šios akcijos vietų.

Ir pėsčiomis, ir važiuoti Subačiaus seniūnijos žmonės, noriūniečiai, kupiškėnai jau nuo 20 val. būreliais kopė į Stirniškių piliakalnį.

Rajono merui Jonui Jaručiui uždegus laužą – tautos vienybės ir gyvybingumo simbolį – susirinkusieji sugiedojo „Tautišką giesmę“. Po jos sekė ne viena patriotinė daina. Buvo ir joms pritariančių akordeonu bei gitaromis muzikantų. Subačiaus seniūnijos moterys vaišino sūriu, o meras – lietuvišku midumi. Ne tik jaunimas, bet ir senimas šoko ratelius aplink laužą.

Pakalbinti akcijos dalyviai buvo gerai nusiteikę. Visgi kai kurie iš kalbėjusiųjų apgailestavo, jog mažoka buvo šios akcijos reklamos, kad ne visi galėjo atokiau nuo didesnių gyvenviečių esantį piliakalnį pasiekti – pėsčiomis ar dviračiu vyresniam žmogui per toli. Kiti šiuos kalbėtojus pertarė, esą bendruomenės atstovai subatėnams net asmeniškai į namus išnešioję buvo kvietimus. Kaip ten bebūtų, atėjusieji džiaugėsi galimybe paminėti Lietuvos vardo tūkstantmetį tokioje, mūsų tautos istorines šaknis menančioje, vietoje kaip Stirniškių piliakalnis. Subatėnė Asta Zaborskienė sakė, kad nesitikėjusi tiek žmonių čia išvysti, „griekas“ nepabūti visiems kartu minint iškilią mūsų valstybės datą. Noriūnietis, buvęs politinis kalinys ir tremtinys Vytautas Makutėnas labiausiai džiaugėsi aplink matydamas nemažai jaunimo, jaunų šeimų su savo atžalomis. Buvusi muzikos mokytoja Regina Augulytė-Gvaldienė tvirtino, jog jaučiasi kaip žmogus, išgyvenęs tūkstantį metų. Laimė sulaukti savo šalies tūkstantmečio – kažkas nepaprasto. Šia sukaktimi džiaugiasi ir 89-erių metų jos mama, daug iškentėjusi sovietmečiu. Dukra taip pat dalyvavo šioje akcijoje plaukdama su draugais baidarėmis. „Nė viena valstybė nėra surengusi tokio buriuotojų žygio per pasaulį kaip mes. Šiomis akimirkomis iš atminties išnyra daug brangių visiems lietuviams akimirkų. Tai ir Baltijos kelias, ir pergalės prieš Maskvos CSKA krepšininkus, ir ta diena, kai mūsų sportininkams nedaug stigo, jog nugalėtų JAV krepšininkus. Esame šauni tauta, nuoširdūs žmonės. Tereikia, kad susitelktume ir įveiktume visus sunkumus“, – kalbėjo R. Augulytė-Gvaldienė iš Noriūnų.

Tą vakarą nuo Stirniškių piliakalnio buvo paleisti dangaus žibintai – simbolizuojantys mūsų viltį, mūsų tikėjimą savo šalies ateitimi.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video