2024/05/12

Smulkūs pinigai kursto kaimynų ginčus

Nuolatinė mokesčių kaita itin glumina mūsų gyventojus, todėl kiekvienas atiduotas ar gautas litas jiems kelia įtarimus. Piniginę aferą savame rate įtaria ir vienos Kupiškio daugiabučio namo savininkų bendrijos (DNSB) nariai. Į redakciją paskambinęs kupiškėnas pasigedo į bendriją grįžtančių dviejų procentų piniginės sumos nuo gyventojų mokomų mokesčių už šilumą.

Ne visi žino

Šiuo metu mieste įregistruota daugiau nei keturiasdešimt DNSB. Pagal įstatymą visoms joms iš sumokėtų mokesčių už šilumą kiekvieną mėnesį grąžinami du procentai nuo sumokėtos sumos.

Kupiškio šilumos tinklų rajono viršininko pavaduotojo Rolando Aukštikalnio duomenimis, šie pinigai nėra labai dideli – vasaros metu viena bendrija vidutiniškai tegauna 20-30 litų. Žiemą ši suma šiek tiek išauga.

Nors tokia tvarka, pasak pašnekovo, įvesta jau gana seniai, gyventojams ji vis dar kelia rūpesčių. Vieni, anot jo, nelanko bendrijos susirinkimų ir apskritai nežino apie šilumos mokesčių kompensacijas, kiti gi – įtaria, kad bendri pinigai “nusėda„ į sukčių kišenes.

“Tokie ginčai kilo ne viename name. Dažniausiai taip atsitinka dėl prasto bendruomenės informavimo. Sprendimą, kur padėti tuos du procentus, grąžintus iš mokesčių už šilumą, turėtų priimti visi namo gyventojai. Todėl jei kuris bendrijos narys vengia dalyvauti susirinkimuose, apie tokius nutarimus ir nežino„, – kalbėjo R.Aukštikalnis.

Į kišenę nekrauna

Pirmininko pavaduotojo žiniomis, dauguma DNSB grąžintus pinigus skiria buhalterijos reikmėms. Tokiu būdu šilumos mokesčio kompensaciją panaudoja ir Kupiškio DNSB “Kupa„.

Šios bendrijos buhalterė Irena Banelienė teigė, kad paskutinį kartą jiems buvo grąžinta vos 20 litų. Gauta piniginė suma, anot jos, kaip visada bus panaudota bendrijos eksploatavimo priemonėms bei šiluminio mazgo priežiūrai.

“Suma, kurią gauname – tiesiog juokinga. O išlaidų, tvarkant namo buhalteriją, visada atsiranda – vien dokumentų blankams kiek reikia, o kur dar kopijavimo paslaugos, banko aptarnavimo mokestis. Galiausiai, juk ir šildymo sistemos priežiūrai pinigų dažnai prireikia„, – vartydama išlaidų sąskaitas nuogąstavo pašnekovė.

Tačiau tokie buhalterės argumentai vis dar neįtikina visų namo gyventojų. Moteris prisipažįsta dažnai girdinti įtarimus, neva ji ir bendruomenės pirmininkas tuos du procentus iš šilumos mokesčių kraunasi į savo kišenę: “Jiems atrodo, kad mes sau pasiimame tuos pinigus ir todėl prašo šią menką sumą po litą padalinti kiekvienam namo gyventojui„.

Ne visi sutinka

Šios bendrijos pirmininkas Bronislavas Šileika spėja, kad ne visus namo gyventojus galėjo pasiekti informacija apie šilumos mokesčio kompensaciją. Mat sprendžiant namo problemas į susirinkimus ne visada ateina visi bendrijos nariai.

Aplankyto namo kieme sutikti gyventojai prisipažino žinoję apie tokia mokesčių sistemą jų bendrijoje ir teigė dėl to niekada neprieštaravę. Tačiau ne visi gyventojai, anot pašnekovų, su viskuo sutinka ir ginčijasi dėl kiekvieno lito. Be to, anot jų, nepasitikėjimą namo buhalterija sėja ir kova dėl bendrijos vadovų vietos.

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video