2024/05/13

Įstatymų džiunglėse pasiklysta ir vairuotojai

ELTA informavo, jog nuo liepos 1 d. prasižengę vairuotojai teisę vairuoti atgaus tik po papildomo mokymo. Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis patvirtino vairuotojų, nuolat pažeidžiančių Kelių eismo taisykles ir už tai nubaustų administracine tvarka, papildomo mokymo laikinosios tvarkos aprašą. Šis įstatymas sukėlė daugybę klausimų ne tik vairuotojams, bet ir policijos darbuotojams bei vairuotojų rengimo centrų vadovams.

Kur poįstatyminis aktas?

Saugaus eismo automobilių keliais įstatymas numato, kad nuo liepos 1 d. nuolat prasižengiantys ir administracine tvarka nubausti vairuotojai teisę vairuoti atgaus tik baigę specialų, ne trumpesnį kaip dviejų akademinių valandų, teorinį mokymo kursą. Taip pat jiems reikės ne trumpiau kaip vieną valandą su atitinkamos kvalifikacijos psichologu analizuoti padarytus pažeidimus.

Prasižengę vairuotojai turės tobulinti ir praktinius įgūdžius. Kelių eismo taisyklių pažeidėjams reikės atlikti asmeninį, ne trumpesnį kaip pusantros valandos, vairavimo gebėjimų testą ir ne trumpiau kaip pusantros valandos lavinti transporto priemonės stabdymo įgūdžius. Šių testų rezultatus vairuotojai turės aptarti mokymo grupėje.

„Kupiškėnų mintys“ plačiau šį įstatymą pakomentuoti paprašė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kupiškio rajono policijos komisariato vyresniojo specialisto Džeraldo Baliūno. Deja, specialistas negalėjo atsakyti, ką reiškia nuolat prasižengiantys vairuotojai, dėl kokių administracinių nuobaudų galima netekti vairuotojo pažymėjimo. D. Baliūnas teigė, jog tokios informacijos jis nežinąs ir abejojąs, ar išvis kas nors gali konkrečiau įvardinti naujojo įstatymo detales, mat, pasak specialisto, nėra poįstatyminio akto ar bent jau jis nežinąs apie tokį.

Tobulinti Kupiškyje neapsimokės

Vairuotojų rengimo centro UAB „Semvita“ direktorius Vytautas Semėnas apie šį įstatymą yra girdėjęs tik iš televizijos ar skaitęs laikraščiuose, tačiau jam taip pat kilo daug neaiškumų. Direktorius sakė ne itin domėjęsis, kokie reikalavimai pagal naująją tvarką yra taikomi vairuotojų rengimo centrams, norintiems mokyti vairuotojo pažymėjimo netekusius kelių eismo dalyvius, nes manąs, kad jie yra per aukšti.

Pasak V. Semėno, jei vairuotojų rengimo centrams reikės įsteigti papildomą psichologo konsultanto etatą, kaip jis yra skaitęs spaudoje, tuomet UAB „Semvita“ tikrai nerengs papildomų kursų, norintiems atgauti vairuotojo pažymėjimą. Pagrindinė priežastis – neapsimoka, nes Kupiškyje per metus nesusidarys tokia didelė grupė žmonių, kad atsipirktų. Direktoriaus nuomone, iš Valstybinės kelių transporto inspekcijos leidimus rengti papildomus mokymus apskrityje išsirūpins tik vienas kitas vairuotojų rengimo centras.

ELTA informuoja, jog mokyti prasižengusius vairuotojus galės įmonės, kurios atitiks griežtus reikalavimus mokymo įrangai, – turės specialią vairavimo trasą, prietaisus, fiksuojančius vairuotojų reakcijos laiką ir reikalingus stabdymo pratimams atlikti. Įmonės, siekiančios organizuoti papildomą vairavimo mokymą, taip pat privalės turėti aukštos kvalifikacijos saugaus eismo specialistus ir psichologus.

Naujovės būsimiems vairuotojams

Apie tai, jog gali būti atsisakyta anksčiau buvusios tvarkos, kai asmenys, tris kartus neišlaikę egzamino „Regitroje“, privalo kartoti pusę minimalaus mokymo kurso vairavimo mokykloje, V. Semėnas konkrečių žinių taip pat tvirtino neturįs, tačiau, jo manymu, ši nuostata nepasiteisintų. Jis pastebėjo, jog sunkmečiu, norinčiųjų įgyti vairuotojo pažymėjimą, skaičius smuko ketvirtadaliu.

Klientų mažėjimo tendenciją taip pat pastebėjo ir kito Kupiškio vairuotojų rengimo centro UAB „Kupiškio TSK“ direktorė Marija Vaitiekūnienė. Prieš mums pradedant pokalbį M. Vaitiekūnienė skambino į „Regitrą“ ir teiravosi apie jau ką tik įsigaliojusio įstatymo detales, tačiau liko nustebinta, nes norimos informacijos negavo. Ji yra tokios pat nuomonės kaip ir V. Semėnas – Kupiškyje rengti papildomus kursus prasižengusiems vairuotojams nepasimokės. M. Vaitiekūnienė, bendraudama su besimokančiais vairuoti UAB „Kupiškio TSK“, pastebėjo, jog labai dažnai būsimuosius vairuotojus vargina palyginti dažnai besikeičiantys įstatymai.

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video