2024/05/05

Gyventojai policininką geriau pažįsta nei Seimo narį

Policijos departamentas, norėdamas sužinoti iš pirmų lūpų, kas vyksta rajonuose, pradėjo organizuoti Policijos departamento dienas apskrityse. Panevėžio apskritis jau trečioji, į kurią atvyksta departamento pareigūnai. Prieš tai buvo aplankytos Telšių ir Šiaulių apskritys.

Tokių apsilankymų pagrindinis tikslas – sužinoti kokios yra problemos ir kiek gali prisidėti policija jas spręsdama, ar gyventojai jaučiasi saugūs, kiek prisideda bendruomenės prie saugios aplinkos kūrimo.

Kupiškyje į susitikimą su bendruomenių pirmininkais, seniūnijų seniūnais atvyko Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Renatas Požėla.

Laukia permainos

„Laikai, kai policija buvo uždara organizacija, jau praėjo, – kalbėjo pradėdamas susitikimą R. Požėla. – Prieš keletą savaičių buvo sukurta nauja koncepcija, kuri pakeis apylinkės inspektoriaus darbo prioritetus. Jeigu jis anksčiau buvo labai apkrautas įvairiais dokumentais, tai remiantis nauja koncepcija, inspektoriaus vieta šalia žmogaus, bendruomenėje“.

Anot svečio, pagrindinis apylinkės inspektoriaus darbo kriterijus yra pasitikėjimas juo. Jeigu žmonės pasitikės pareigūnu (o tai jis turi užsitarnauti), tada atsiras pasitikėjimas visa policijos sistema. Gerų rezultatų policija gali pasiekti tik dirbdama kartu su vietos bendruomene, viena ji bejėgė kovoti su nusikalstamumu. Bendruomenėse raginama kurti aktyvus, kuriuose dalyvautų mokytojas, seniūnas, policijos pareigūnas ir dvasininkijos atstovas. Toks modelis kažkiek primena Smetonos laikus, kai apie šiuos žmones tuomet sukosi visas bendruomenės gyvenimas.

Šimonių seniūnijos pageidavimas buvo turėti savo apylinkės inspektorių, nes dabar šią seniūniją aptarnauja du kaimyninių apylinkių inspektoriai. Pasak Šimonių seniūno A. Kairio, dabar dirbantiems pareigūnams jie priekaištų neturi, tačiau jeigu būtų savas apylinkės inspektorius, gyventojai jaustųsi saugiau. Atsakydamas į tokį šimoniečių pageidavimą, R. Požėla siūlė parašyti prašymą, nes pagal naują tvarką reikia Policijos departamento leidimo priimant naujus pareigūnus. Svarbiausi policijos prioritetai yra užpildyti patrulių, apylinkės inspektorių, kriminalinės policijos tyrėjų tuščius etatus, todėl yra didelė galimybė, kad Šimonių seniūnija turės savo apylinkės inspektorių.

Į Subačiaus seniūno paklausimą dėl policijos nuovadų, R. Požėla atsakė, kad niekur jos nedingo. Dalis jų kaip buvo, taip ir liko struktūriniais policijos įstaigų padaliniais, o kita dalis tapo nutolusiomis darbo vietomis. Pasikeitė tik iškabos pavadinimas. Vietoj seniau buvusios iškabos „Policijos nuovada“, liko užrašas „Policija“. Pertvarkant nuovadas iš viršininko pareigybės liko tyrėjo. Dabar kiekvienoje seniūnijoje yra policijos apylinkės inspektoriaus kabinetas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video