2024/05/05

Savivaldybę padavė į teismą

Rajono Savivaldybei neskubant kurti seniūnaitijų ir skirti seniūnaičių, praėjusią savaitę Vyriausybės atstovas Panevėžio apskrityje Leonas Alesionka kreipėsi teismą.

Kaip į tai sureagavo kupiškėnai, kalbamės su rajono meru Jonu Jaručiu ir Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos prezidentu, Skapiškio seniūnu Valdu Juškevičiumi.

Meras mano, kad pareigos gali dubliuotis

J. Jarutis sakė, kad apie tai, jog Vyriausybės atstovas kreipėsi į teismą, sužinojo tik iš spaudos. Tuo metu, kai kalbėjomės, jokio oficialaus dokumento Savivaldybė dar nebuvo gavusi.

Meras patvirtino, kad Vietos savivaldos įstatyme yra numatytas seniūnaitijų steigimas ir seniūnaičių rinkimas. Rajone tas procesas jau vyksta. Seniūnams yra pavesta apibrėžti būsimųjų seniūnaitijų teritorijas, pradėti organizuoti seniūnaičių rinkimą, numatyti galimas kandidatūras į šias pareigas.

Meras mano, kad kada nors tokios pareigos rajone bus, bet, jo nuomone, seniūnaitis, ko gero, dubliuos jau sukurtų ir dabar veikiančių bendruomenių pirmininkų darbą. Todėl jau dabar galima įžvelgti pagrindą kažkokiems ateitiems konfliktams.

Paklaustas, kiek seniūnaitijų gali būti dabartinių seniūnijų teritorijose, J. Jarutis sakė, kad gal kokios keturios ar penkios. Tai priklausys nuo kelių faktorių. Kaip tik dabar seniūnai su gyventojais ir derina seniūnaitijų schemas.

Iniciatyvos žmonės nerodo

V. Juškevičius pasakojo, kad rajono savivalda to įstatymo neignoruoja ir ruošiasi jį vykdyti. Dėl seniūnaitijų kūrimo panaši situacija yra visoje apskrityje. Neaišku tik, kodėl Vyriausybės atstovas būtent Kupiškio rajono savivaldybę padavė į teismą. V. Juškevičiaus žiniomis, seniūnaitijos veikia tik Biržų rajone, o visur kitur vyksta parengiamieji darbai, kurie gal ir skirtingai yra pasistūmėję į priekį. Kai kuriuose rajonuose seniūnaitijų teritorijos jau yra patvirtintos vietos savivaldybių tarybų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video