2024/05/05

Prieš Leoną Apšegą užsimota keliais frontais

Praėjusią savaitę Savivaldybės tarybos narys Valentinas Beinoris oficialiai ir nedviprasmiškai pareiškė, kad rajono sveikatos priežiūros įstaigų stebėtojų taryba dirba vangiai, o prastai darbą organizuojantį ir su pareigomis nesusitvarkantį jos vadovą, buvusį rajono merą Leoną Apšegą reikia paprasčiausiai pakeisti. Pačios stebėtojų tarybos sudėtis irgi turėtų būti peržiūrėta.

Po posėdžio „Kupiškėnų mintys“ V. Beinoriui pateikė keletą klausimų.

Pernai rajono konservatoriai buvo itin susidomėję ligoninės veikla. Daug kritikos buvo išsakyta įstaigos direktoriui Povilui Rimkui. Tačiau kažkokių ženklių rezultatų tas domėjimasis nedavė. Dabar nusitaikyta į Stebėtojų tarybos pirmininką L. Apšegą. Kaip tai galėtumėte paaiškinti?

Ligoninės direktorius vadovauja įstaigai, kuri yra Savivaldybės tarybos įsteigta įmonė. Todėl Savivaldybė ir yra tas savininkas, kuris nustato įmonės vystymosi politiką. Ji ir turi spręsti, kokia kryptimi turi eiti ligoninė, ką reikėtų siaurinti, ką tobulinti, kokius specialistus kviesti, kokius skyrius reikėtų plėsti, kokius uždaryti ir t.t. Pagrindinius sprendimus turi priimti Savivaldybė, o ne ligoninės direktorius. Jis yra tik samdytas vykdytojas.

Tada, kai iškilo klausimai dėl atlyginimų, atvykstančių gydytojų, mes išsiaiškinome šitą sistemą. Taip pat pradėjome aiškintis ir tai, kaip Savivaldybė vadovauja savo įsteigtai įmonei. Susidarė toks įspūdis, kad jokio normalaus vadovavimo iš viso nėra. Ligoninės direktorius elgiasi kaip savo nuosavoje įmonėje.

Stebėtojų taryba buvo sukurta neatsižvelgus į tuos uždavinius, kurie yra keliami. Realiai vienas žmogus – tos tarybos pirmininkas L. Apšega – vienasmeniškai bendraudavo su ligoninės direktoriumi. Lyg ir buvo pasidarę du ligoninės vadovai. Stebėtojų tarybos įtakos nebuvo.

Kai praėjusiais metais paklausiau, kiek buvo stebėtojų tarybos susirinkimų, man buvo pateikti tik du protokolai, o ši taryba buvo įsteigta dar 2004 metais.

Manau, kad taryba iš karto turėjo priimti savo veiklos reglamentą. Jo nėra iki šiol. Kol nebuvo ištikusi šita krizė, aštraus poreikio ginti ligoninę ir viešąjį interesą bei stengtis, kad ligoninė išliktų, gal ir nebuvo.

Dabar klausimas, ar išgyvens ligoninė, iškilo labai aštriai. Mes tikrai norime, kad ligoninė išgyventų. Tačiau tam reikia maždaug 20 ar 30 procentų mažinti išlaidas. Gydytojų atlyginimų mažinimas nėra tas kelias, kuriuo mes siūlytume eiti. Ligoninėje yra daug patalpų, kurios nėra panaudojamos. Gal vertėtų jų atsisakyti, tuo pačiu sumažinant šildymo, elektros, aptarnavimo sąnaudas. Matome ir daugiau taupymo būdų.

Tai, ką reikia daryti, turime pasakyti mes – Savivaldybės taryba. Ir tai turime padaryti per stebėtojų tarybą. Dabar galiu tik konstatuoti, kad šita taryba nieko neveikia. Susėskime ir išsirinkime kitą tarybą, kurioje būtų geri vadybos specialistai, rajono verslininkai, kurie sugeba šiuo sunkiu momentu dirbti ir išsilaikyti.

Jūsų pateiktas pareiškimas prieš L. Apšegą yra nepasitikėjimas juo ar tiesiog kvietimas į dialogą?

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video