2024/05/04

„Ar yra bendruomenė?“ – po aštuonerių metų iškilęs klausimas

Pastaruoju metu puponiečiais prisistatančių asmenų telefoniniai pasamprotavimai apie jų kaimo bendruomenės veiklos skaidrumą ir ant kokio pamato ši visuomeninė organizacija laikosi, redakcijai nebe naujiena. Būtų įdomiau kalbėtis atvirai, tačiau gal tai pavyks padaryti šios vietovės žmonėms įvyksiančiame susirinkime.

Pavyko sužinoti, jog su panašiais rūpesčiais keleto jų kreiptasi ir į rajono Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoją Vaitiekų Gaidukevičių. Tad keliamų problemų ratilų link ieškodama artimiausio kelio prašiausi pokalbio ir su juo.

Netruko paaiškėti, jog ir valdininkui, ir korespondentei pirmiausia iškilo tie patys klausimai – kam atstovauja kaimo bendruomenės veikla nepatenkintoji „pusė“: ar ji yra šios nevyriausybinės organizacijos atstovė, ar niekuo su ja nesusiję pastarojo kaimo gyventojai.

Pašnekovai, deja, negalėjo tvirtinti, kad jie yra juridiniai šios bendruomenės nariai. Ko gero, vien kaip šio kaimo gyventojai susikrimtę, jog kitose vietovėse viskas klostosi sklandžiau negu Puponyse, nors jų bendruomenė susibūrė bene pirmiausia rajone.

Kaip būna tokiais atvejais, nuomonės ir įtarinėjimais apraizgomos. Nesunku suvokti, jog tokia situacija susiklostė ir per šios bendruomenės pirmininkės Editos Kriaučiūnienės gerą širdį.

Nariai be įsipareigojimų

Žvilgterėkime į Kaimo bendruomenės pavyzdinius įstatus, kuriais grindė savosios organizacijos steigimąsi ir įregistravimą sodiečiai. Antai skyriuje „Bendruomenės nariai, jų teisės ir pareigos„ rašoma, jog narystės pagrindas yra piniginiai įnašai ar atitinkamas turtas. Kokio dydžio stojamasis ir kasmetinis nario mokestis, šių įnašų mokėjimo tvarka, nusprendžiama organizacijos visuotiniame narių susirinkime. Taip pat tik visuotiniame susirinkime tvirtinama bendruomenės metinė finansinė atskaitomybė.

Atrodytų, kokio čia dar neaiškumo galėtų būti dėl narystės fakto. Juk turėjo pateikti rašytinį prašymą, kaip įstatuose patvirtinta, mokėti stojamąjį įnašą ir kasmetinį nario mokestį. Telefoniniai ir pašnekovai akis į akį neatsimena, kad to iš jų būtų buvę reikalaujama ir kad jie tai darę.

Nesunku gauti ir garantuotesnį patvirtinimą, kad tokių rinkliavų šioje bendruomenėje nebuvę.

Noriūnų seniūnijos Puponių kaimo bendruomenei nuo pat jos susikūrimo iki šiol vadovauja šiame kaime gimusi ir užaugusi, tačiau pastaraisiais metais gyvenanti Kupiškyje, Edita Kriaučiūnienė. Tai ir buvęs jos apsisprendimas neprimesti žmonėms jokių mokesčių, kad nebūtų vargo juos surinkti nei pateikinėti ataskaitų, kam pinigai išleisti. Šios kaimo bendruomenės veikloje neprigijo ir įstatų reikalaujama kasmetinė finansinė atskaitomybė. Tarytum ir nebūtų apie ką, jei ne finansavimą gavę projektai.

Sodiečiai nori viską žinoti

Dvi kadencijas Puponių kaimo bendruomenės pirmininke visuomeniniais pagrindais dirbanti E. Kriaučiūnienė sakė, jog per tą laiką veiklos buvo nemažai, o finansinės paramos sulaukta tik jos vertais pripažinus jos ruoštus projektus. Pradėta nuo paprastesnių dalykų. Pirmiausia buvo gauta pinigų jaunimo sporto aikštei ir pavėsinei prie bendruomenės namo įrengti. Visa tai kainavo per 14 tūkstančių litų. Štai pluoštas dokumentų, koks buvo projektas, kas jį įvykdė. Tik nėra vieno: kas statinius sulaužė. E. Kriaučiūnienė apmaudavo, kad nepavyko iš jaunuolių rasti pagalbininkų, kurie būtų tą sporto aikštelę prižiūrėję.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video