2024/05/05

Seminarą vedė ūkininkas Jonas Pakalnis

Rajono ūkininkų praktinio mokymo lauko dienos pastaruoju metu būna dvejopos. Vienose iš jų, kai dalyvauja ir mokslininkų, ir firmų specialistų, žvelgiama į šio verslo perspektyvas, kitose – gilinamasi, kas praktiškai, paisant ir mokslininkų rekomendacijų, ir neatmetant savosios patirties, jau yra įdiegta.

Būtent praktiškoji lauko diena ir vyko penktadienį vieno iš rajono didžiažemių Jono Pakalnio, ne kartą pripažinto kupiškėnų krašto geriausiu ūkininku, valdoje.Beje, pasiklausyti šio ūkininko išminties atvyko ir augalininkystės praktikų iš Biržų ir Panevėžio rajonų.

Išvažiuojamojo seminaro, kurį surengė LŽŪ konsultavimo tarnybos Kupiškio rajono konsultavimo biuro konsultantas augalininkystei Gintas Jakštonis, dalyviai buvo dar jaunųjų ūkininkų amžiaus, tad laikas, praleistas su 50 metų gamyboje dirbančiu agronomu J. Pakalniu, jiems buvo labai naudingas.

J. Pakalnis, kurio ūkio centras yra Skapiškio seniūnijos Topolių kaime, sakė, jog šiemet tiesioginėms išmokoms gauti deklaravo per tūkstantį hektarų. Jis pasidžiaugė tuo, kad jau įdiegė penkialaukės sėjomainos sistemą, be kurios sėkmingiau plėtoti javų ūkį ir neįmanoma. Tie 180-190 hektarų sėjomaininiai laukai toli gražu nėra viename masyve. Apibūdino laukų užimtumo rotaciją: pūdymas, žieminiai kviečiai, miežiai, dobilai ir vasariniai ar žieminiai kviečiai. Plėtojama ir daugiamečių žolių sėklininkystė, kurios išlaidoms mažinti priimama ir netikėtų sprendimų, pavyzdžiui, žolių sėklai džiovinti panaudoti per pastato skardinį stogą saulės įkaitintą orą.

Apskritai J. Pakalnio ūkis žinomas ir kaip javų sėklos augintojas, šios elitinės produkcijos paruošiama apie 700 tonų, iš viso derlingais metais prikuliama iki 4 tūkstančių tonų grūdų ir jiems paruošti, laikyti šis ūkininkas turi užtektinai patalpų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video