2024/05/18

Nauji vėjai profesinio mokymo sistemoje

Profesinio mokymo sistemos pertvarka jau keletą metų iš eilės yra nesibaigianti debatų tema. Žema mokymosi kokybė ir per didelis profesinių mokyklų skaičius – vieni iš pagrindinių šios mokymo sistemos trūkumų.

Profesinių mokyklų direktoriai neinformuoti

ELTOS birželio 15 d. duomenimis, profesinių mokyklų skaičius turi būti sumažintas, o egzistuojančios dvi paralelios profesinio mokymo sistemos trukdo naudingai panaudoti Europos Sąjungos lėšas, todėl už profesinį mokymą Lietuvoje turi būti atsakinga viena ministerija. Tai nutarta Vyriausybės pasitarime, kuriame pritarta darbo grupės, vadovaujamos Vyriausybės kanclerio Deivido Matulionio, pasiūlymams dėl profesinio mokymo ir darbo rinkos mokymo sujungimo.

Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos direktorius Bronislovas Rimkus buvo nustebęs, jog apie tobulinamą profesinio mokymo sistemą sužinojo tik „Kupiškėnų minčių“ paklaustas, ar jų mokymo įstaigą šis nutarimas palies. Švietimo ir mokslo ministerijos apie pokyčius profesinio mokymo sistemoje jis nebuvo informuotas, todėl ir komentuoti, kokios naujovės bus nuo 2010 metų sausio 1 dienos, kuomet naujoji sistema pradės veikti, negalėjo. Direktorius sutiko, jog profesinio mokymo sistema turi spragų ir būtina ją tobulinti. Anot jo, Lietuvoje yra išties per didelis skaičius profesinių mokyklų, todėl jei bus panaikintos ar sujungtos pačios mažiausios, kurių mokymo kokybė nėra aukšta, išeis tik į naudą ir patiems moksleiviams, ir Vyriausybei, kuri tokiu būdu lėšų galės skirti kitoms profesinėms mokykloms tobulinti mokymo kokybei.

Sujungimas – mažiausioms

B. Rimkus yra įsitikinęs, jog Kupiškio technologijos ir verslo mokykla nebus sujungta su kuria nors kita geografiškai jai artima profesine mokykla, nes šiemet šioje mokymo įstaigoje yra apie 500 būsimų savo srities specialistų. Pašnekovo teigimu, norinčių čia mokytis nestinga, o kasmet netgi daugėja, tačiau didesnio skaičiaus moksleivių jau nebūtų galima priimti, mat yra paskaičiuota, jog vidutiniškai Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje gali mokytis apie 450 būsimų specialistų.

B. Rimkus teigė, jog sunkmečiu neteko itin stipriai susiveržti diržų ir mažinti darbuotojų etatų. Jo manymu, vadovui tokiose situacijose svarbu nedejuoti, o racionaliai mąstyti, kur galima sutaupyti lėšų. Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos direktorius džiaugėsi, jog prieš du mėnesius technikos šaltkalvių remontininkų bei suvirintojų praktiniams mokymams įsigijo naują suvirinimo įrangą, o prieš mėnesį – modernų kasos aparatą prekybos įmonių vadybininko padėjėjų tobulinimuisi.

Dėl šios mokymo įstaigos paklausumo ir dėl pakankamai aukštai įvertintos studijų kokybės (B. Rimkus teigė, kad palyginus su kitomis 75 Lietuvoje veikiančiomis profesinėmis mokyklomis, Kupiškio technologijos ir verslo mokykla pagal šiuos rodiklius yra sąrašo viduryje) ši profesinė mokykla negali būti sujungta ar panaikinta, nes tai gresia tik pačioms mažiausioms mokymo įstaigoms. Pašnekovas pabrėžė, jog kasmet yra atnaujinamas specialybių sąrašas, atsižvelgiant į darbo rinkoje esančias tendencijas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video