2024/05/18

Garbės piliečio vardai nesuteikti

Ketvirtadienį vykusiame Savivaldybės tarybos posėdyje buvo svarstyta tik šešiolika klausimų, bet kai kurie jų sukėlė tiek diskusijų, kiek seniai jau neteko regėti.

Keistokai pateiktas projektas sukėlė kalbų

Tarybai buvo pateiktas pasiūlymas Kupiškio krašto Garbės piliečio vardus suteikti trims rajone žinomiems žmonėms.

Tiesa, jau pati formuluoti skambėjo keistokai. Pateiktame projekte buvo rašoma, kad šis garbingas vardas galėtų būti suteiktas žurnalistui, dailėtyrininkui Vidmantui Jankauskui už pastangas fiksuojant, saugant ir įamžinant krašto istorijos ir kultūros paveldą. Lyg ir aišku, už ką žmogus galėtų būti pagerbtas.

Tuo tarpu politiniam ir visuomenės veikėjui Leonui Apšegai ir skulptoriui Henrikui Orakauskui siūlyta vardą suteikti Lietuvos vardo tūkstantmečio ir Kupiškio miesto 480 – mečio sukakties proga. Už kokius nuopelnus tie žmonės yra verti tokios pagarbos, projekte nenurodyta. Tai ir paskatino Tarybos politikus nelabai rimtai kalbėti, kad vienam jų vardas turėtų būti suteiktas už miesto veido gražinimą, o kitam – už to veido darkymą. Beje, labai aiškios pozicijos, kas yra miesto gražintojas, o kas darkytojas, irgi nebuvo.

Argumentai neatremiami

Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjui Rimantui Jociui pristačius projektą, opozicija jį ėmė taršyti kaip reta vieningai. Visų pirma valdančiajai daugumai buvo priminta tai, kad dar tuo metu, kai paskutinį kartą buvo suteikti Garbės piliečio vardai, opozicija reikalavo, kad būtų atnaujinti tų vardų suteikimo nuostatai. Tada meras Jonas Jarutis pasižadėjo, kad taip ir bus padaryta. Deja, dabar ir vėl siūloma vadovautis atgyvenusiais, daugiau nei prieš dešimtmetį priimtais nuostais. Reikia, kad vardų suteikimas labai plačiai būtų apsvarstytas visuomenės, ir tik po to perkelti klausimo svarstymą į Tarybą.

Ne vienas politikas sakė, kad Garbės vardų suteikimas yra labai subtilus reikalais, todėl už tai turėtų pasisakyti visa Taryba arba bent absoliuti jos dauguma.

Tarybos narys Povilas Gurklys, pateikęs pavyzdį apie tai, kaip per vargus Panevėžio rajono garbės piliečiu buvo patvirtintas žinomas politikas Virmantas Velikonis, retoriškai klausė, kažin, ar būtų patenkinti ir Kupiškio žmonės, jei pripažinimas jiems būtų suteiktas vieno ar kelių balsų persvara.

J. Jarutis sutiko, kad nėra gerai, jog nesukurti nauji nuostatai, bet jis sakė, kad dabar yra labai graži proga (Lietuvos tūkstantmetis ir miesto 480 -metis) pagerbti nusipelniusius žmones. Meras sakė, kad gal ir būtų neblogai, kad už Garbės piliečio vardo suteikimą Taryba balsuotų sutartinai, bet tai yra daugiau siekiamybė. J. Jaručio nuomone, to niekada nebus.

Aistroms nerimstant, L. Apšega pareiškė, kad gal jam ir nederėtų kalbėti diskutuojamu klausimu, bet visgi pasiūlė klausimo sprendimą atidėti ateičiai.

Šis raginimas nebuvo išgirstas ir Tarybos nariai toliau aktyviai nagrinėjo Garbės vardų suteikimo subtilybes. Matydamas, kad diskusijoms galo nematyti, Tarybos narys Alvydas Mažeikis valstiečių liaudininkų frakcijos vardu paprašė pertraukos.

Matyt, valdantieji ir per pertrauką nesurado kontrargumentų opozicijos teiginiams, nes vos spėjus Tarybos nariams sugrįžti į posėdžių salę, meras pats pasiūlė klausimo svarstymą atidėti. Tam jau niekas nebeprieštaravo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video