2024/05/18

Šviežias pienas tarp miestelėnų turi paklausą

Baigiasi mėnuo, kai „Kupiškėnų turgaus“ kieme šiuolaikiškai prekiaujama šviežiu pienu. Tokios paslaugos miestelėnams ėmėsi žemės ūkio kooperatyvo „Baltoji smilga“ Papilių kaime savininkai Mindaugas ir Danguolė Žalnieriūnai.

Antradienį prekybos šviežiu pienu mikroautobuse dirbusi D. Žalnieriūnienė pasakojo, jog šią vietą pasirinko apgalvotai – vis dėlto į paviljoną įsigyti maisto produktų eina daugybė žmonių. Jie irgi dirba tomis pat dienomis ir panašiu laiku kaip ir ši turgavietė.

Tad antradienį, po dviejų poilsio dienų, nuo pat 8 valandos klientų prie bidono – termoso netrūko ir ūkininkė čia savo darbą baigė per tris valandas, nors paprastai tam yra numačiusi daugiau laiko. Tą kartą ji buvo atgabenusi apie 160 litrų pieno. Moteris pasakojo, jog, palyginti su pirmosiomis prekybos dienomis, miestelėnams tiekia dvigubai daugiau pieno, ir visai bus patenkinta, kai šios savo ūkio produkcijos parduos 200 litrų, tokios talpos yra ir jų specialiai įsigytasis termosas, kainavęs per tūkstantį litų. Mikroautobusą irgi pirko naujojo verslo dingstimi, o jeigu jo nebereikės tokiai paskirčiai, tarnaus kitoms reikmėms.

Ūkininkė Danguolė, ėmusis prekybos, jau atkreipė dėmesį ir į kai kuriuos socialinius aspektus: klientų skaičius iki pensijų, socialinių išmokų dienos ir jas gavus – labai skiriasi. O šeštadienį visą atvežtą pieną – apie pusantro šimto litrų – išpardavė per valandą. Vadinasi, šviežio kokybiško pieno daug kam reikia, tik šiokiomis dienomis tarnautojams nepatogu su indais pienui tarškintis.

D. Žalnieriūnienė sakė, jog tiekti pieno miestiečiams apsisprendė ne per dieną. Tam žingsniui juos nuteikinėjo ir didmiesčiuose gyvenantieji giminaičiai, esą tik turgeliuose iš patikimų ūkininkų apsirūpinantys natūraliais maisto produktais. Be to, akcentavo pašnekovė, rajono ūkininkų susibūrimuose nusibodo klausytis verkšlenimų, kaip pieno gamintojai yra skriaudžiami šios produkcijos perdirbėjų ir jog kažką reikia daryti. Tai jie, stambaus pieno ūkio valdytojai, „tą kažką“ ir padarė: iš rajono Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos paprašė leidimo prekiauti šviežiu pienu, iš Savivaldybės administracijos išsinuomavo prekybos vietą, nustatytąja tvarka įsirengė mobiliąją parduotuvėlę, prie kurios vairo – pati ūkininkė, į šį darbą susiruošusi tarsi į garsios firmos vadybininkės kėdę.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video