2024/05/18

„Pieno puta“ pinigus sumokės

Apie kooperatyvą „Pieno puta“ jau nemažai yra rašyta, bet dar kartą jį tenka prisiminti. Neseniai redakcijoje lankėsi Lukonių kaimo gyventojas Gediminas Jėčius ir pasakojo, kad jis išstojo iš kooperatyvo, bet niekaip negali atgauti jam priklausančių pajų. Žmogaus teigimu, „Pieno puta“ jam skolinga po 15 litų už karvę, bet jam niekas pinigų nesumoka, nors net tris kartus buvo nuvykęs į kooperatyvą.

„Pieno putos“ direktorė Jūratė Dovydėnienė pakomentavo šią situaciją. Pasak jos, šis žmogus kovo 13 dieną parašė prašymą, kad nori išstoti iš kooperatyvo ir pareiškė pageidavimą, kad jam būtų grąžinamas pajus. Pagal įstatytus, stodamas į kooperatyvą nuo karvytės įneša 5 litų pajų, o stajamasis mokestis sudaro 10 litų. Tuose pačiuose įstatuose yra parašyta, jog išstojant iš kooperatyvo yra grąžinamas pajus, o stojamasis mokestis negrąžinamas. Vadinasi, G. Jėčiui už keturias karves, kurias jis turėjo stodamas į kooperatyvą, priklauso grąžinti tik 20, o ne 60 litų. Norint grąžinti pinigus, turi būti valdybos sprendimas. Valdyba apsvarstė prašymą ir nutarė gerbti žmogaus sprendimą bei grąžinti jam priklausančius pinigus.

Direktorė pripažino, kad žmogus net tris kartus buvo atėjęs tų pinigų, bet jų negavo. Kai jis lankėsi pirmą kartą, dar nebuvo įvykęs valdybos susirinkimas, todėl nebuvo sprendimo. Antrą kartą jam nebuvo sumokėta, nes kasoje paprasčiausiai nebuvo pinigų. Trečią kartą nebuvo darbe kasininko, kuris atsakingas už išmokas.

J. Dovydėnienė sakė, kad tikrai negerai, jog žmogus privalo kelis kartus ieškoti jam priklausančių pinigų, tačiau jeigu jis būtų nurodęs sąskaitą, į kurią galima pervesti pinigus, problema seniai būtų išspręsta, Deja, taip neatsitiko. Kaip ten bebūtų, pinigai G. Jėčiui tikrai priklauso ir žmogus, be abejo, juos atgaus.

Paklausta, kodėl žmonės apskritai išstoja iš kooperatyvo, direktorė įvardijo dvi priežastis – arba jis atsisako ūkio, arba jo netenkina pieno supirkimo kaina. Juk yra ne vienas kooperatyvas, kuris supirkinėja pieną. J. Dovydėnienė pasakojo, kad šiuo metu priklausomai nuo įvairių rodiklių „Pieno putos“ supirkimo kainos svyruoja nuo 30 iki 42 centų.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video