2024/05/18

Salamiesčio parapijos šventė prasidėjo jos laukimu

Apie tai, kad šių metų birželio 14-ąją Salamiesčio Šv. Antano Paduviečio bažnyčios aplinkoje vyks kraštiečių suėjimas, šios šventovės klebonas Laimonas Nedveckas po sekmadieninių pamaldų ėmė skelbti prieš mėnesį. Tačiau po pirmosios tokios informacijos, sakė, sulaukęs pastabos: „Klebone, kodėl garsinat būsiant tik Salamiesčio kaimo žmonių ir išeivių iš jo šventę? Norim visos parapijos žmonių suėjimo“.

Bažnyčia matyti, ir kai ją užgožia medžiai

Treti metai čia kunigaujantis L. Nedveckas buvo nustebintas tokiu tikinčiųjų bendruomeniškumu, prieraišumu senoms bažnyčios tradicijoms.

Viena iš jų – Šv. Antano Paduviečio atlaidai. Ir ankstesniais metais surengtos šio krašto žmonių šventės būdavo siejamos su jais. O pastaraisiais dešimtmečiais – ir su dar viena, su Lietuvos prisikėlimu laisvei susieta – Gedulo ir vilties diena.

Dešimtys žmonių iš visų, daugiau kaip trisdešimties, šios parapijos kaimų buvo ištremti į Sibirą, kalėjo šiauriausiuose Rusijos lageriuose.

„Nė kiek neabejoju, kad kraštiečių šventė įvyktų ir be mano priminimų apie ją po sekmadieninių pamokslų, – dalijosi mintimis remontuojamoje bažnyčioje sutiktas klebonas L. Nedveckas. – Bet aš labai nuoširdžiai visus kviečiu Lietuvos vardo minėjimo tūkstantmečio susibūrime išgyventi ir tikėjimo gilumo, ir tautinio orumo jausmą. Sugrįžti į savo krašto įvaizdį ir tautinių drabužių apranga, ir susirengimu į atlaidus, ir buvimu juose – su poterių, giesmių maldynėliu, su rožiniu rankose.

Anuomet, pridūrė klebonas, Lietuvos vardas tapo plačiau žinomas per vieno iš pirmųjų krikšto šviesos nešėjų, arkivyskupo ir vienuolio Brunono, vėliau pripažinto šventuoju, gyvybės auką.

Pasak dvasininko, mūsų valstybės istorijoje žinoma daugybė aukų – Tikėjimo, Tėvynės laisvės vardan.

Lankydamasis pas parapijiečius jų dvasios ganytojas kalbasi ir apie tai, kaip svarbu žmonėms susitelkti, atverti širdis, kai būna sunku išgyventi netektį, nelaimę. Manąs, jog įvairaus amžiaus žmonėms reikia kvalifikuotų lektorių paskaitų apie gyvenimo sunkumus ir džiaugsmus ir ryžtasi tai organizuoti.

Kraštiečių suvažiavimas prasidės šv. Mišiomis antrąjį birželio sekmadienį (10.30 val.) Salamiesčio parapijos bažnyčioje.

Kunigas sakė jau dabar tarsi regi einančius kitą sekmadienį į pamaldas daug didesnius pulkelius žmonių, negu įprasta.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video