2024/05/18

Rajono nevyriausybinės organizacijos nenuleidžia rankų

Praėjusią savaitę Kupiškio krašto žmonių su negalia sąjungos (KŽNS) patalpose buvo surengtas rajono Nevyriausybinių organizacijų (NVO) koalicijos, pirmininkaujamos Stanislovo Rugaičio, posėdis. Jame savo patirtimi pasidalijo NVO, kurios dirba su pagyvenusiais, turinčiais negalią žmonėmis.

Į ekskursiją už savus pinigėlius

Pirmiausia apie nuveiktus darbus papasakojo KŽNS pirmininkė Palma Skrebienė. Pasak jos, jų organizacija teikia įvairias socialinės paslaugas. Antai pas juos išsiskalbti drabužius, patalynę gali ne tik neįgalieji, bet ir socialiai remtini asmenys, daugiavaikės šeimos. Tiesa, už šią paslaugą reikia šiek tiek sumokėti. Vienas skalbimas – 3 Lt.

Organizacijos nariai turi galimybę lankyti piešimo, mezgimo, dramos užsiėmimus, muzikuoti. Jų kapela šiemet šauniai pasirodė Vilniuje surengtoje gatvės muzikos dienoje.

P. Skrebienė pabrėžė, kad vasarą pagrindinė jų veikla – ekskursijos. Šiuo metu jie nėra laimėję tiems tikslams jokių projektų. Organizacijos finansavimas irgi didelio džiaugsmo nekelia. Tad keliaujama už savo lėšas. Tiesa, rėmėjai buvo davę autobusą išvykai muzikuoti į Vilnių. Keletą žmonių pavyksta išsiųsti į specializuotas stovyklas. Vienas organizacijos narys ilsisi judančių vežimėliais stovykloje Germante. Pora žmonių yra išvykę į Monciškes. Planuojama šią vasarą du kartus grupę žmonių nuvežti kelioms dienoms pailsėti į Palangą. Liepos viduryje numatoma savaitės išvyka į Švediją.

Šiuo metu KŽNS vienija 250 įvairaus amžiaus rajono gyventojų. Daugiau žmonių yra iš miesto. Mažiausiai – iš Skapiškio ir Šimonių seniūnijų. P. Skrebienė atkreipė dėmesį į tai, jog rajone aplinka dar nėra gerai pritaikyta neįgaliesiems – aukšti šaligatvių bordiūrai, statoki užvažiavimo takai rateliais judantiems žmonėms, o kai kur net visiškai nėra apie ratukininkus pagalvota.

Svarbu daugiau žinoti apie savo ligą

Kupiškio r. diabeto klubo „Kupa“ vadovė Laima Bernadickienė papasakojo, kad klubo nariai renkasi pirmą mėnesio šeštadienį Kupiškio kultūros centre. Žmonės jau įprato prie šios tvarkos. Per susirinkimus diabetikai mokomi sveikai maitintis, skaičiuoti kalorijas, gauna specialios literatūros, kurią parūpina diabeto asociacija, paskaitas jiems skaito psichologai, farmacininkai, gydytojai. Per metus surengia porą ekskursijų. Pinigų joms gauna rašydami projektus, kiek stinga lėšų, prisideda patys. Klubui šiuo metu priklauso 42 žmonės, aktyviai veikloje dalyvauja 23. Kartą per metus vykstama ir į respublikinės diabeto asociacijos rengiamus seminarus. Antrojo tipo diabetu sergantiesiems asociacija rengia diabeto mokyklą. Kasmet po 2-3 žmones iš mūsų rajono išvažiuoja ten pasimokyti. „Sergantiems diabetu reikia daug apie savo ligą žinoti, pažinti save ir išmokti valdyti. Laikytis visų medikų rekomendacijų reikia ir valios„, – kalbėjo L. Bernadickienė. Klubas vasarą susirinkimų nerengia. Veikla atnaujinama pirmą spalio šeštadienį.

Yra galimybių diabetu sergantiems vaikams pailsėti stovyklose, tačiau už jas sumokėti po 700 Lt ne daug kas išgali. Daug kainuoja ir insulino pompos. Su diabeto asociacijos pagalba pavyko dviem rajono vaikams jas nupirkti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video