2024/05/18

Norintiems stovyklauti reikia ne tik pinigų, bet ir kantrybės

Nuo birželio 1-osios pradinukai ir penktų klasių mokiniai jau atostogauja. Dalis vaikų vasarą praleis pas senelius, kiti – stovyklaus mokyklose organizuojamose stovyklose, o turintys galimybių – gal ir kituose miestuose.

Kokia padėtis šiais metais mūsų rajone su vaikų vasaros poilsiu, teiravomės Savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojo Vytauto Knizikevičiaus.

Lėšų sumažėjo per pusę

Palyginus su 2008 metais, lėšų, skirtų vaikų socializacijos projektams, sumažėjo per pusę. Pernai vien iš Švietimo ir mokslo ministerijos buvo gauta 59 tūkstančiai litų, o šiemet – 28 tūkstančiai. Rajono savivaldybė 2008 metais skyrė 20 tūkstančių litų, o šiais metais, nors ir buvo prašyta tokia pati suma, tačiau finansavimas sumažintas per pusę – iki 10 tūkstančių litų.

„Norint visiškai patenkinti visus pateiktus projektus, reikėtų apie 200 000 litų, – sakė V. Knizikevičius. Truputį pasikeitė ir projektų pateikimo tvarka, nes šiais metais viena mokykla galėjo pateikti tik po du projektus – vieną vaikų vasaros poilsiui, o kitą vaikų socializacijos programai, vyksiančiai visus metus, todėl sumažėjo ir pateiktų projektų. Jeigu pernai buvo pateikti 53 projektai, tai šiais metais – 37, iš kurių dalinai finansuoti 25 (11 projektų vaikų vasaros poilsiui ir 14 vyksiančių visus metus)“.

Kiekvieną projektą vertino trys recenzentai, kurie pildė nustatytos formos dokumentus, ir Savivaldybės administracijos direktoriaus sudaryta vertinimo komisija, atsižvelgdama į recenzentų pateiktas rekomendacijas, sprendė kurias pateiktas programas finansuoti.

Vienos programos biudžetas yra nuo 1 000 iki 1 900 litų, todėl programų vykdytojams teks būti labai taupiems ir išradingiems, kad vaikai ne tik pailsėtų, bet ir kažką naujo pamatytų ar sužinotų. Didžioji dalis lėšų skiriama vaikų maitinimui, todėl ekskursijoms prie jūros skirtų lėšų tikrai neužteks, nes stovyklų trukmė turi būti ne trumpesnė kaip penkios dienos. Programose, kurios gavo finansavimą nurodyta, kad vaikai stovyklaus 10 dienų.

Pasiteiravus, ar sulaukiama rėmėjų, V. Knizikevičius pateikė duomenis, kuriuose matyti, kad 2008 metais iš rėmėjų gauta 11 800 Lt, tačiau taip dosniai paremta buvo tik viena programa, kurią parengė buvęs Kupiškio Kristaus žengimo į dangų bažnyčios vikaras Mindaugas Mizaras.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video