2024/05/14

Dėl hidrotechnikos įrenginio dar neapsisprendė

Ketvirtadienį vykusiame Savivaldybės tarybos posėdyje buvo apsvarstyti net 68 klausimai. Dauguma sprendimų projektų patvirtinta, bet dėl pastaruoju metu daug ginčų sukėlusio hidrotechninio įrenginio prie Lėvens tvenkinio politikai galutinio žodžio dar nepasakė.

Mato tik naudą, o jokios žalos neįžiūri

Į posėdį buvo atvykę UAB „Tinklai“ atstovai. Vienas jų Ričardas Giriūnas pristatė galimą projektą. Jis pasakojo, kad prie marių būtų galima pastatyti bendro 320 kilovatų galingumo hidroelektrinę, kurioje būtų įrengtos dvi 80 kilovatų ir viena 160 kilovatų turbinos.

Hidroelektrinė būtų statoma vakarinėje užtvankos dalyje, visiškai nekeičiant rytinėje dalyje suformuotos poilsinės zonos. Atsižvelgiant į Kupiškio marių specifiką (labai didelis plotas ir tūris), vandens pralaida būtų statoma virš esamo vandens lygio. Statybų metu vanduo papildomai nuleidžiamas nebūtų.

Pasak šio specialisto, vanduo būtų paimamas keturiais vamzdžiais, kurie būtų dvidešimt metrų nuo užtvankos. Tie vamzdžiai būtų tiesiami po esamu kelio pylimu ir užtvankos šlaitu nusileistų į slėnį. Šlaitu nutiesti vamzdžiai būtų apipilti žemėmis ir apsodinti. Apačioje reikėtų pastatyti maždaug dvidešimties metrų ilgio ir dešimties metrų pločio hidroelektrinės pastatą ir iškasti naują Lėvens vagą, kurios plotis būtų nuo dešimt iki dvidešimties metrų, o ilgis apie 80 metrų.

Pasak R. Giriūno, visa statyboms naudota aplinka prie užtvankos ir užtvankos apačioje būtų atstatyta ir sutvarkyta kiek galima mažiau keičiant dabartinį kraštovaizdį. Jis pasakojo, kad uždarius Ignalinos atominę elektrinę, Kupiškiui būtų itin naudinga elektros energijos šaltinį turėti šalia.

R. Giriūno teigimu, numatomas investicijos dydis būtų apie du su puse milijono litų.

Ir pozicija, ir opozicija suabejojo tokiu projektu

Tarybos narys Leonas Apšega pasiteiravo R. Giriūno, ar statant tokį įrenginį nebus liečiama pati užtvanka ir ar nebus mažinamas marių vandens lygis. Patikintas, kad taip tikrai nebus, buvęs meras sakė, kad tada didelių pavojų nebeįžvelgiąs.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video