2024/05/13

Aktyvėjančiai rajone jaunimo veiklai – nauji iššūkiai

Pirmą kartą šiemet praėjusią savaitę buvo susirinkusi naujos sudėties rajono jaunimo reikalų taryba, pirmininkaujama mero pavaduotojo Aido Mikėno.

Buvo apžvelgti praėjusių metų darbai ir aptartos šių metų veiklos gairės.

Ką įgyvendino ir kas nepavyko

Pasak Kupiškio jaunimo centro direktorės Gailos Matulytės, kuri pernai pirmininkavo šiai tarybai, praėjusiais metais buvo kalbėta apie jaunimo tarybos nuostatus, jos vaidmenį rajone įgyvendinant jaunimo politiką. Aptarti informacijos sklaidos būdai, kaip į veiklą įtraukti gatvės jaunimą. Buvo konstatuota, jog prasti reikalai su projektų vadyba ir reikia mokymų, kaip tuos projektus parengti. Kalbėta ir apskritai apie paties jaunimo centro viziją ir perspektyvas.

Ne visus planus pavyko įgyvendinti. Pats didžiausias pasiekimas buvo biudžetinės įstaigos – Kupiškio jaunimo centro – įkūrimas.

A. Mikėnas, tęsdamas diskusijas, sakė, kad informacija tarp jaunimo greičiausiai pasklinda perduota iš lūpų į lūpas. Spauda, plakatai, įvairūs stendai šia prasme vaidina mažesnį vaidmeį. Jo nuomone, labai pasiteisino per Kupiškio televiziją pradėta transliuoti jaunimo studijos laidelė. Žinoma, ne visiems ji patinka, bet turime leisti jaunimui bandyti, ieškoti, daryti, ką jie sugeba.

Reikalingos ir viešos akcijos miesto aikštėse. Jų Kupiškyje irgi jau buvo ne viena ekologijos, gamtos išsaugojimo tema. Tokia mokymo, švietimo formų įvairovė reikalinga ne tik jaunam, bet ir vyresniesiems.

A. Mikėnas konstatavo, kad jaunimo veikla mieste pastaruoju metu yra labai suaktyvėjusi, formuojasi naujas požiūris į jaunimo laisvalaikį. Tačiau dar daug šioje srityje reikia nuveikti. Bene opiausia problema – laisvalaikį darželių teritorijose bei kitose viešose vietose leidžiantis ir chuliganiškai besielgiantis jaunimas. Kaip įtraukti jaunimą į prasmingą veiklą, ypač aktualu kaime. Reikėtų juos skatinti jungtis prie bendruomenių, per jas teikti jaunimo veiklos projektus. Tačiau tai sekasi sunkiai. Bendruomenėms dažniausiai vadovauja vyresnio amžiaus žmonės. Jų ir jaunimo veiklos interesai išsiskiria. Pamažu gal pavyks juos suvienyti bendriems darbams.

Kalbėdama apie darbo su gatvės jaunimu sunkumus, G. Matulytė sakė, kad savanoriai užsieniečiai rengė darbo su šia jaunimo grupe projektą, bet jo neįgyvendinę išvyko.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video