2024/09/23

Kad slaugos ir priežiūros kompensacijos nesupykdytų kaimynų

Į redakciją kreipėsi mūsų skaitytojas iš Šimonių – Adolfas Žilius. Pasak jo, žmonėms, turintiems vienokią ar kitokią negalią, dažnai nėra aišku, kokiais kriterijais vadovaujantis jiems skiriamos slaugos ar priežiūros išlaidų kompensacijos. Neretai tais klausimais iškyla įvairių nesusipratimų ir bereikalingų įtarimų, kodėl asmenims, rodos, ta pačia liga sergantiems yra skirtos nevienodos išmokos. Gal būtų galima tuos dalykus kuo paprasčiau paaiškinti visiems laikraščio skaitytojams.

Sprendžia medikai

Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Laima Bartulienė paaiškino, kad minėtų išlaidų kompensacijos priklauso nuo asmens susirgimo ir amžiaus. Tikslinė priežiūros (pagalbos) išlaidų kompensacija pensinio amžiaus žmonėms yra lygi 180 Lt. Asmenys, kuriems yra nustatytas nuo 0 iki 25 proc. darbingumas, kitaip sakant, tie, kurie anksčiau turėjo I neįgalumo grupę, gali gauti 360 Lt (vienos bazinės pensijos dydžio) tikslinę slaugos išlaidų kompensaciją. Gulintiems ligoniams, kuriems reikia nuolatinės slaugos, yra skiriama 900 Lt tikslinė slaugos išlaidų kompensacija.

Pasak vedėjos, iki pensinio amžiaus asmenims neįgalumo ir darbingumo laipsnį nustato Panevėžio (su fizine negalia) ir Šiaulių (su psichikos ir proto negalia) neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos. Pensinio amžiaus žmones tuo klausimu konsultuoja ir atitinkamas pažymas išduoda rajono gydytojų konsultacinė komisija, vadovaujama Dovilės Kulbokienės. Asmenis į tas tarnybas ir komisiją nukreipia šeimos gydytojas.

Rajono Socialinės paramos skyrius pagal gydytojų išduotą pažymą skiria atitinkamą priežiūros (pagalbos) ar slaugos kompensaciją, pensinio amžiaus žmonėms išduoda neįgaliojo pažymėjimą, kuriame būna nurodytas specialiųjų (nedidelių, vidutinių ar didelių) poreikių lygis. Darbingo amžiaus žmonėms neįgaliojo pažymėjimus, kuriuose užfiksuojamas ir darbingumo procentas, išduoda neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos.

L. Bartulienės pateiktais duomenimis, šiuo metu rajone tikslinę priežiūros (pagalbos) išlaidų kompensaciją gauna 550 asmenų, o tikslinę slaugos išlaidų kompensaciją – 270.

Kaip nustatomi specialieji poreikiai

Pasak gydytojos D. Kulbokienės, nesusipratimų būna, kai pacientai pas medikus ateina su socialinių darbuotojų rekomendacijomis dėl neįgalumo. Visi asmenys turėtų žinoti, jog tik medikai gali įvertinti jų sveikatos būklę, nes iš pirmo žvilgsnio žmogus gali ir neatrodyti kaip sunkus ligonis. Antra vertus, galima suprasti ir socialinius darbuotojus, kai jie nuolat susiduria su pašalpų prašančiais asmenimis.

D. Kulbokienė pabrėžė, jog gydytojų konsultacinės komisijos, nustatydamos žmogaus specialiųjų poreikių lygį, vadovaujasi socialinės apsaugos ir darbo bei sveikatos apsaugos ministrų 2008 m. birželio 28 d. įsakymu Nr. A1-214/V-65 Dėl specialiųjų poreikių nuolatinės slaugos, nuolatinės priežiūros (pagalbos), lengvojo automobilio įsigijimo ir jo techninio pritaikymo išlaidų kompensacijos ir transporto išlaidų kompensacijos poreikių nustatymo kriterijų sąrašo, tvarkos aprašo ir pažymų formų patvirtinimo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video