2024/09/23

Poilsiaujant atsakingai piniginė nekentės

Ugniagesiai šiltuoju ir sausuoju metų laiku visada su nerimu laukia šventinių, dar vadinamų ilgaisiais, savaitgalių, kuomet dauguma žmonių patraukia ilsėtis į gamtą. Siekdamas išvengti skaudžių gaisrų padarinių, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prašo gyventojų šiuo sausringu laikotarpiu būti ypač atsargiems su ugnimi gamtoje.

Nusistovėjus sausiems orams šalyje labai išaugo gaisrų, kylančių atvirose teritorijose (pievose, miškuose, durpynuose), skaičius. Šiemet užregistruoti jau beveik 5 tūkstančiai tokių gaisrų, išdegė apie 11 tūkst. hektarų pievų, 355 ha miškų.

Kupiškio r. priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio inspektorius Arvydas Gudonis, atėjus ilgajam savaitgaliui, primena gyventojams pagrindines taisykles, kurių privalu laikytis esant gamtoje.

Tvarkant aplinką, šiukšles, augalinės kilmės atliekas leidžiama deginti tik sugrėbtas, surinktas į krūvas, ne arčiau kaip 30 m nuo statinių. Palikti be priežiūros degančias šiukšles, augalinės kilmės atliekas ir laužus draudžiama. Esant sausam ir karštam orui kūrenti miške laužus draudžiama. Juos galima kurti tik tam skirtose specialiose aikštelėse. Smilkstančią ugniavietę būtina užgesinti – patikimiausia žarijas užpilti vandeniu arba užberti žemėmis. Neretai gaisrus sukelia neatsargūs poilsiautojai, numetę neužgesintą nuorūką, degtuką arba palikę neužgesintą laužą.

Draudžiama šiukšles, augalinės kilmės atliekas deginti miške, durpingose vietose ir arčiau kaip 100 m nuo jų. Turbūt visiems žinoma, kad draudžiama deginti ir nenupjautą žolę, tik, deja, šio reikalavimo paiso ne visi. Per balandžio mėnesį mūsų rajone kilo 42 gaisrai, iš jų 30 kartų skubėta gesinti atvirų teritorijų. Išdegęs plotas – net 22 ha.

Apie tinkamą atstumą pagalvoti reikėtų ir naudojantis šašlykinėmis, kepsninėmis, kitomis panašiomis krosnelėmis. Naudoti atvirą ugnį balkonuose, lodžijose draudžiama.

Gaisrui įsiplieksti sausuoju laikotarpiu užtenka ir į pakelę iš pravažiuojančio automobilio švystelėtos nuorūkos. Todėl apeliuojama ir į vairuotojų sąmoningumą.

A. Gudonis įspėja, kad nesilaikant bendrų priešgaisrinės saugos taisyklių bus taikomos maksimalios administracinės teisės pažeidimų sankcijos.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video