2024/05/03

“Parduotų vasarų„ autorių primins paminklinis akmuo

Šeštadienį Puponių kaimo gyventojai rinkosi paminėti garsaus rašytojo Juozo Baltušio šimto metų gimimo jubiliejaus.

Šventė prasidėjo prie paminklinio akmens, kuris atvykstantiems į Puponių kaimą primins, kad čia savo vaikystę praleido rašytojas Juozas Baltušis. Pasak kaimo bendruomenės pirmininkės Editos Žalnieriūnienės, akmuo pastatytas netoli buvusios rašytojo sodybos.

Susirinkusiesiems daugiau apie rašytoją papasakojo Kupiškio etnografijos muziejaus vyriausioji specialistė Lucija Dobrickienė.

„Čia J. Baltušis praleido gražiausius vaikystės, paauglystės gyvenimo metus, mokėsi sodrios liaudiškos kalbos. Juozas buvo labai guvus ir judrus vaikas, kaip du vandens lašai panašus į savo motiną Mariją Baltušytę-Juozėnienę. Paskatintas Kazio Borutos, parašė pirmąjį apsakymą „Raudonlapiai runkeliai“. Nuo to laiko rašytojas daugiau nesiskyrė su savo svajone rašyti, bet nė vieno kūrinio nepasirašė savo tikruoju Alberto Juozėno vardu, – pasakojo muziejininkė. – Žmonės labai mėgo renginius, kuriuose dalyvaudavo rašytojas, jis buvo laukiamas svečias rajoninėse dainų šventėse. Klausytojus veikė rašytojo kalbos magija, nuoširdus bendravimas su žmonėmis“.

Prisiminimais apie savo giminaitį pasidalijo ir padėkojo už parodytą pagarbą bei rūpestį J. Baltušio pusseserės dukra Birutė Tušienė.

Vėliau visi susirinkusieji buvo pakviesti prie bendruomenės namų, kur buvo surengta fotonuotraukų paroda apie rašytoją, padėkota visiems, kurie prisidėjo prie šios šventės organizavimo.

Po prisiminimų ir kalbų bendruomenės namų salytėje vyko Noriūnų laisvalaikio centro teatro mėgėjų spektaklis „Valiusei reikia Alekso“. Pasak centro vadovės Violetos Laucienės, rašytojo 100-osios gimimo metinės penktadienį buvo paminėtos ir Noriūnuose. Šiai datai buvo skirta šio spektaklio premjera, kuri sulaukė didelio ne tik noriūniečių, bet ir atvykusių iš miesto susidomėjimo.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video